eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Majtényi György: Sokan ma is nosztalgiával gondolnak a Kádár-korra

1956-tól a rendszerváltozásig jelentősen megváltozott Kádár János megítélése Magyarországon - erről is beszélt az InfoRádiónak Majtényi György, az "Egy forint a krumplis lángos - a Kádár-kor társadalma" című könyv szerzője.

Egy forint a krumplis lángos - a Kádár-kor társadalma címmel könyvet írt Majtényi György történész, aki szerint sokan ma is bosztalgiával gondolnak vissza a Kádár-korszak évtizedeire

"A Kádár-rendszer nagyon sok embernek meghatározta a tapasztalatait, ezek sokszor jók voltak, de nem a rendszer miatt, hanem mert a személyes életükben olyan dolgok történtek akár az életkorukból fakadóan is"

- fogalmazott az InfoRádiónak Majtényi György.

Mint rámutatott, magának

Kádár Jánosnak a megítélése is nagyot változott az évek során:

1956-tól a forradalom leverésétől 1963-ig, a részleges amnesztiáig, és még másabb a "gulyáskommunizmus", illetve a "fridzsiderszocializmus" alatt, ami egyfajta létbiztonságot is jelentett sok ember életében.

Majtényi könyvében arról is ír, mi lehet az oka annak, hogy egy diktatórikus rendszer sokáig, akár évtizedekig fennmaradhat, hogyan tartja magát fent maga a hatalom, és mennyire gondolják az emberek megváltoztathatatlannak a berendezkedést.

A Majtényi György történésszel készült beszélgetést teljes hosszában péntek este 6 órától hallgathatják meg az Aréna című műsorban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×