eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Washington, 2017. május 16.Donald Trump amerikai (j) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a washingtoni Fehér Házban tartott megbeszélése utáni sajtóértekezleten a Roosevelt-teremben 2017. május 16-án. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: Michael Reynolds (MTI/EPA)

Demilitarizált övezetet hoztak létre Szíriában

A felkelőcsoportok hétfőn befejezték a nehézfegyverek kivonását a Törökország és Oroszország által kijelölt demilitarizált övezetből a Szíria északnyugati részén lévő Idlíb tartományban.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptember 17-én állapodott meg a demilitarizált övezetről, amelyet október közepén alakítanak ki. Ez a rész 15-20 kilométer széles lesz, ahol orosz és török csapatok járőröznek majd egymással egyeztetve. Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az InfoRádiónak elmondta: korábban egy nagy offenzíva készült a szír kormányerők részéről, amihez Oroszország és Irán is csatlakozott volna, viszont ezt Törökország ellenezte. A három külső hatalom egymás partnere ebben a konfliktusban, így

„két barát támadta volna meg egymást”.

A támadás elkerüléséért cserébe Törökország vállalja, hogy az Idlib tartományban lévő felkelő csoportokat pacifikálja. A támadás azért nem indult meg, mert nagyon súlyos áldozatokkal járt volna: úgy vélik, hogy a tartományban 2-3 millió civil és több tízezer fegyveres lehet, ezért a támadás az emberáldozatok és a puszítás mellett újabb migrációs hullámot is előidézhetett volna.

A szakértő szerint Ankarának nem elsősorban a migrációs válság megakadályozása a fő cél ebben a konfliktusban. Az egyik szíriai tartomány "bekebelezésével, elfoglalásával" végképp megkerülhetetlen szereplőivé váltak a későbbi szíriai politikai rendezésnek. Az Egyesült Államok, Oroszország és Irán tehát kénytelen Törökországot is bevonni az egyeztetésbe. A dolog pikantériája azonban az, hogy Törökország nem kívánja az Aszad-rezsim maradását támogatni.

Kérdéses tehát, hogy egy későbbi politikai rendezést hogyan lehet végrehajtani,

ha legalább egy, de lehet, hogy két szereplő - mert az USA szerepe változhat - Aszad ellen van, Oroszország és Irán álláspontja viszont az, hogy Aszadnak maradnia kell - mondta a szakértő.

A régió északi területén 2017-ben már kialakítottak egy övezetet, ahová olyan lázadók költözhettek családjukkal, akik a szíriai kormánnyal kötött egyezségek keretében a polgárháború dúlta ország más részeiből elvonulhattak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×