eur:
395.03
usd:
367.99
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Varga Mihály pénzügyminiszter expozét tart a 2019. évi központi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 27-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd, MTI

Varga Mihály: megszűnik a kedvezményes lakásáfa

A pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy mire számítanak a kedvezményes lakásáfa megszűnése után, továbbá hogy az egészségügyi fejlesztéseknél új trend várható.

Megvalósul ebben az évben az az elvárás – ami a bérmegállapodásban is szerepel –, hogy 6 százalék körül növekedjenek a reálkeresetek – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető hozzátette: ebben az évben a reálkeresetek 10 százalékkal, a bruttó keresetek pedig 13 százalék körül növekedtek. A miniszter szerint ez lehetővé teszi, hogy a szociális hozzájárulási adó mértékét tovább csökkentse a kormány 2019-ben: a jelenlegi 19,5 százalékról 17,5-re mérséklődhet az adókulcs.

„250 milliárd forintot hagy kint a kormány a gazdaság szereplőinél”

– fogalmazott. Ezt a pénzt beruházásra, fejlesztésre vagy a munkaerő megtartására, a keresetek növelésére költhetik a cégek – tette hozzá.

A törvényhez tartják magukat

A pénzügyminiszter hangsúlyozta:

a kormány az újépítésű lakásoknál nem hosszabbítja meg az adókedvezmény határidejét.

Mint mondta, 2016-2019-ig vállalta az állam, hogy lemond erről a jelentős adóbevételről. „Nem tervezünk hosszabbítást, 2019. december 31-ig él ez az adókedvezmény” – hangsúlyozta Varga Mihály, aki hozzátette: aki tudja, eddig az időpontig éljen a lehetőséggel. Az áfa értelemszerűen visszaáll az eredeti (27 százalék) szintre.

Arra a kérdésre, megvizsgálták-e, hogy ennek milyen hatása lehet a piacra, a tárcavezető elmondta: igaz, hogy még "férne el lakás" ezen a piacon, vannak más szempontok is. Például hogy a fővárosi új építésű lakások 10 százalékát külföldiek vásárolták meg. Emellett pedig – bár a kormány célja nem ez volt -,

az áfakedvezmény ingatlanbefektetések eszköze lett, hiszen nem kizárólag az első lakásvásárlásnál élhetnek a lehetőséggel.

Ezt viszont nem kívánják támogatni, mert az intézkedést a demográfiai tendencia megfordulása, a népességfogyás lassítása, valamint a lakásépítés élénkítése miatt vezette be a kormány.

Látványos javulást ígér az egészségügyben

A miniszter a teljes foglalkoztatást, valamint a családtámogatások bővülését szorgalmazva fontosnak nevezte a közfoglalkoztatottak átsegítését a munkaerőpiacra, a kétgyermekes családok adókedvezményének emelését, az egészségügy és az oktatás többletfinanszírozását. Utóbbiakat szerinte az is indokolja a 2019-es költségvetésben, hogy a gazdaság csak javuló állami szolgáltatások mellett erősödhet.

Az elmúlt években jellemzően az egészségügyi infrastruktúra fejlődött, mostantól viszont a humán oldal kap nagyobb hangsúlyt, ezért az egészségügy látványos javulás előtt áll

– közölte.

Az államadósság csökkentésére a kormány nem a megszorító intézkedéseket választotta, hanem Dél-Korea vagy Tajvan példáját követve abban bízik, hogy a magyar gazdaság kinőheti azt – tette hozzá a tárcavezető.

Uniós költségvetés

A pénzügyminiszter elmondta azt is: a kormány reméli, hogy Magyarország nem lesz a következő uniós költségvetés ciklus vesztese. Varga Mihály ugyanakkor elismerte, hogy a májusban nyilvánosságra hozott európai bizottsági javaslat nem kedvez Közép-Európának. Egyértelmű, hogy a britek kiválásával csökken a befizetők száma,

azzal azonban, hogy a belső elosztási arányok a térségre hátrányos módon változzanak, nem ért egyet a kormány

– hangsúlyozta Varga Mihály. „Az, hogy a kohéziós alap és az agrárpolitikai alap összegei jelentősen csökkennének, ugyanakkor azok az országok, amelyek pedig a gazdaságpolitikai átalakításban nem túlságosan jeleskedtek, több pénzt kapjanak, ez szerintem nem egészséges megoldás” – fogalmazott. A pénzügyminiszter hozzátette: nem lehet az az Európai Unió célja, hogy a meglévő felzárkóztatási pénzeket migrációs támogatásokra használja fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az európai állam- és kormányfők közül egyre kevesebben vannak, akik még nem látogattak el az orosz invázió sújtotta Ukrajnába - most már nem gazdagítja ezt a tábort Orbán Viktor sem, a magyar miniszterelnök ugyanis ma Kijevbe utazott. Ám eközben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki gyakran jár Oroszországba, telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - tudósított a Telex.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×