eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Komoly drágulás jöhet a lakáspiacon

Az építőiparban használt kedvezményes áfakulcs megszüntetése miatt több tervezett beruházás nem indul el, a 2020 utáni projektekben pedig már beárazták a változást az építtetők.

A pénzügyminiszter bejelentésének önmagában is áremelő hatása volt, ám így is megugrott az új lakások iránti kereslet, miközben a készletek szűkösek. A vevőknek már nincs mire várniuk tovább - írta a minap a Világgazdaság.

Az InfoRádió Üzleti Reggeli című műsorában Nagy László Nándor, a Világgazdaság rovatvezetője azt mondta, az áfakulcs megszüntetése utáni rövid távú hatások jól látszódnak:

Miközben nagyon szűk a kínálat a piacon az új lakásokból, addig iszonyatosan nagy kereslet indult meg arra a hírre, hogy 22%-al drágábban lehet majd hozzájutni ezekhez a lakásokhoz.

"A kereslet nagyon gyorsan megugrott a még piacon lévő lakások iránt, és ez rögtön magával vonta azt is, hogy ezeket a projekteket az ingatlanfejlesztők drágábban kezdték el adni."

Azok a projektek, amelyen nem fejeződtek volna be, vagy nem indultak volna el 2020 januárjáig, azoknál a nagyobb fejlesztéseket már nem indították el a beruházók. A korábban elkészülteknél is érződik egyfajta áremelkedés, mivel a kereslet elég gyorsan megnőtt.

További áremelkedés jöhet a piacon?

A VG munkatársa szerint a már meglévő lakások ára valószínűleg emelkedni fog a kereslet megugrása miatt, de van még két fontos tényező, ami alakíthatja a mozgásokat.

  • A 2020 utáni átadásoknál megemelkedtek a projektárak, és már a vidéki lakások esetében is 400-600 ezer forintos négyzetméteráron kínálják a már megnövekedett áfával a lakásokat.
  • Viszont van egy kedvező mozgás is: mivel nagyon sok beruházó nem tervez 2020 január utáni projektekbe belekezdeni, ezért úgy néz ki, hogy 2020 után oldódik a munkaerőhiány.

Felszabadult kapacitású cégek

Az építtető cégek vezetőinek tapasztalata szerint a munkavégzésre alkalmas cégek közül sokan jelentkeztek be azzal, hogy szabad kapacitásuk lesz 2020-ra. Visszatartó erő lehet a lakások áremelkedésénél, hogy a munkaerő költsége észszerűsödhet - jegyezte meg Nagy László Nándor.

Jövőre lényegében nem lehet találni a beruházásokhoz szakembert, már a most folyó projekteket is nagyon nehéz megvalósítani, mert nincs elég munkaerő, sok esetben ezért fog átcsúszni 2020-ra az átadás - vélekedett a Világgazdaság rovatvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×