eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Kamion az M30 gyorsforgalmi út Tornyosnémeti és a magyar-szlovák határ közötti szakaszán az avatás napján, 2018. január 16-án.
Nyitókép: Vajda János

Újabb autópálya-szakasz épül Kelet-Magyarországon

Az alapkőletétellel hétfőn lényegében megkezdődött a Miskolc-Kassa közötti M30-as autópálya magyarországi szakaszának építése. A borsodi megyeszékhelyet a magyar-szlovák határon lévő Tornyosnémetivel összekötő 57 kilométer hosszúságú gyorsforgalmi út uniós és hazai forrásból nettó 179,3 milliárd forintból készül el várhatóan 2021. harmadik negyedévére.

  • Az M30-as autópálya az M3-as autópályát Miskolccal összekötő gyorsforgalmi út, ezt építik tovább a magyar-szlovák határ felé.
  • Kassától a határig már korábban elkészült az autópálya.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajópálfala határában megtartott rendezvényen Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár azt mondta: az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti közötti szakasza a "Via Carpatia"-terv része, amelynek lényege az Európán áthaladó észak-déli közlekedési hálózat fejlesztése rövidebb útvonal kiépítésével.

Ezzel az úttal a Via Carpatia-terv utolsó hiányzó magyarországi szakaszának építése kezdődött meg.

Az államtitkár úgy fogalmazott: csaknem tíz évet kellett arra várni, hogy egy ilyen hosszúságú autópálya-szakasz alapkövét letegyék.

Ez az autópálya a térség két legnagyobb városa között teremt gyors összeköttetést, és fontos a felvidéki magyarságnak is - mutatott rá.

 

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány 2016-ban áttekintette a gyorsforgalmi úthálózat helyzetét, és úgy döntött, hogy 2500 milliárd forintos forrásból fejleszti ezen utakat. A terv az, hogy valamennyi magyarországi nagyvárost, megyeszékhelyet becsatolják a gyorsforgalmi úthálózatba, és valamennyi autópálya vezessen a határokig. A 2500 milliárd forint több mint felét a költségvetés biztosítja 2022-ig. Négy-öt év alatt csaknem 900 kilométernyi gyorsforgalmi út épül meg az országban, a tervek megvalósítása jó ütemben halad - hangoztatta Homolya Róbert.

Hörcsik Richárd Abaúj és Zemplén, valamint Csöbör Katalin Miskolc és körzete fideszes országgyűlési képviselője egyaránt arról szólt, hogy ez a beruházás a térség szempontjából kiemelt, nő a régió versenyképessége, a közlekedés színvonala és biztonsága, javulnak az infrastrukturális feltételek.

Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta: az 57 kilométernyi kétszer kétsávos, óránként 130 kilométeres sebességre tervezett autópálya három szakaszra bontva épül meg Miskolc és Szikszó, Szikszó és Encs, Encs és Tornyosnémeti között. Az autópályával együtt számos csomópont, felül- és aluljáró, híd, pihenőhely épül majd meg. Az egyes szakaszok kivitelezői a Strabag-csoport alkotta konzorcium, a Colas Út Zrt. és a Colas Hungária Zrt. konzorciuma, valamint a Hódút Kft. és a Duna Aszfalt Kft. konzorciuma.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×