eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Megmozdult az ellenzék - ki kivel, de kivel nem?

Megmozdult az ellenzék - ki kivel, de kivel nem?

A hódmezővásárhelyi polgármester választást követően újra felerősödött az ellenzéki pártok közötti szorosabb együttműködés lehetősége. Az LMP társelnöke szerint készek egyeztetni a szocialistákkal és a Jobbikkal, de erről kongresszusi döntés kellene, amit azonban most nem akarnak összehívni.

Hétfőn a Magyar Nemzet írt arról, hogy a vasárnapi időközi választásokat követően az LMP együttműködne az MSZP-Párbeszéd szövetséggel és a Jobbikkal.

Nem sokkal a hír megjelenése után Hadházy Ákos társelnök megerősítette ezt az információt. Kifejtette:

az LMP elnöksége megbízott egy delegációt, hogy választási együttműködésekről tárgyaljon az MSZP-vel és a Jobbikkal.

Azt mondta: készek az együttműködésre, akár a visszaléptetésekre is, ha jó, hiteles jelölt van. Elmondta továbbá, hogy az együttműködéshez kongresszusi határozat is szükséges, a szerv összehívásához nyolc nap kell, egyelőre azonban azt nem kezdeményezték.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje hétfő délutáni online fogadóóráján úgy fogalmazott: ha lesz olyan település, ahol a választók úgy látják, hogy a Fidesz–KDNP-t csak jobbról lehet leváltani, akkor nem fogják magukhoz terelgetni ezeket a szavazókat.

„A Jobbikkal való nyílt, szervezett együttműködés megosztó lenne a mi táborunkon belül. Ehhez a Jobbik is kellene, de jelezte, hogy erre nem nyitott. Most koncentráljunk arra a feladatra, amit még nem teljesítettünk, hogy az LMP-vel sikerüljön megállapodni.

Akkor eljutunk arra a szintre, ameddig el lehet jutni”

- emelte ki.

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje az InfoRádió Aréna című műsorában nem kívánta kommentálni Karácsony Gergely kijelentését, de azt megismételte: a szocialistákkal nem szövetkeznek, ahogy a DK-val sem. Az LMP és a Momentum irányába viszont nyitott a párt, de velük is inkább koalíciós tárgyalás a lehetséges opció – tette hozzá.

Voltak informális konzultációk a lehetséges együttműködésről az LMP, az MSZP és a Demokratikus Koalíció között – mondta tájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

A volt kormányfő megbízta Molnár Csaba ügyvezető alelnököt, hogy kezdeményezzen hivatalos tárgyalást az LMP-vel. A tárgyalások célja, hogy minél több körzetben lépjenek fel közösen a Fidesszel szemben, ezért a DK kész a kölcsönös visszalépésekre - hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, az LMP-vel csak úgy lehet megállapodni, hogy abban az MSZP is részt vesz, hiszen a DK és a szocialisták korábban már elosztották egymás között az egyéni körzeteket. Úgy vélte, nem szükséges mind a 106 körzetben megállapodniuk az LMP-vel, de 15-20-ban "ajánlatos lenne egy korlátozott együttműködés".

A DK vezetője megjegyezte: jelenleg sem formálisan, sem informálisan nem működnek együtt a Jobbikkal. Hogy ez az álláspont megváltozik-e majd, azt Gyurcsány Ferenc nem tudja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×