eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Riasztóan nagy a nemek közti bérkülönbség

Riasztóan nagy a nemek közti bérkülönbség

Az Európai Bizottság az üvegplafon áttörése érdekében olyan projekteket kíván finanszírozni, amelyek javítják a nemek egyensúlyát a vállalatvezetésben, hiszen a női főnök az egyenlő bérezés záloga lehet.

2014-ben az Európai Bizottság tett egy ajánlást a férfiak és nők egyenlő díjazása elvéről. Minden tagállamnak tennie kell annak érdekében, hogy ez a bérrés záródjon – mondta az InfoRádiónak a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának elnöke. A bizottsági ajánlás szerint statisztikákat kell készíteni, alkalmassá kell tenni az intézményrendszert a végrehajtás ellenőrzésére – tette hozzá Hercegh Mária.

A tagállamok elkezdték megkeresni a saját megoldásaikat. Egyes országokban kollektív szerződéssel igyekezték orvosolni a problémát, máshol az éves bérajánlásban különítettek el 5-10 százalékot annak érdekében, hogy a nemek közötti bérrést megszüntessék. Az Európai Bizottság most összegyűjtötte és feldolgozta ezeket a gyakorlatokat, és

kidolgozott egy cselekvési tervet.

Magyarországon mind a közszférában, mind a nagy és közepes vállalatoknál problémát jelent a férfiak és nők közötti jövedelemkülönbség – mondta az elnök. A szervezet szerint itthon

a nemek közötti bérrés 20-22 százalék,

bár a kormány 3,8 százaléknak ismeri el. A szakértő szerint a négymillió foglalkoztatottból 1,2 millió minimálbért kap, továbbá 260 ezer közmunkás még annyit se visz haza. Az őket is tartalmazó statisztika torz képet ad, és nem felel meg a valóságnak.

Hercegh Mária úgy véli, szociális párbeszédet kellene folytatni, de

mivel a kormány nem tekinti problémának a helyzetet, nem kerül napirendre.

Pedig a szakszervezeti szövetség – egyes vállalatoknál és a közszférában végzett – felméréseiből kitűnik, hogy a nemek szerinti diszkrimináció és jövedelemkülönbség létező jelenség Magyarországon – tette hozzá a nőtagozat elnöke.

A több női vezető segítene

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a bruttó órabérkülönbség 14,1 százalék, szemben a 16,3 százalékos uniós átlaggal – véli Nagy Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet egyetemi docense. Havi szinten itthon 32 százalékos a rés, az EU-ban pedig 39,6 százalékos. Az eltérést az okozza, hogy a havi jövedelemben az különböző extra juttatások is benne vannak, ezek tovább növelik a nemek közötti különbséget.

Magyarországon kevés kezdeményezés van, amely a probléma felmérését és megoldását célozná – hangsúlyozza az egyetemi docens. Általában eltérő foglalkozást végeznek a nők és a férfiak, így horizontálisan is szegregálódnak a munkakörök. Jellemző továbbá a vertikális szegregáció, miszerint

a menedzser pozíciókat javarészt férfiak töltik be.

A nők ráadásul többször megszakítják a keresőtevékenységet annak érdekében, hogy a családtagokról gondoskodjanak.

Elsősorban azt kell vizsgálni, hogy az azonos pozícióban dolgozók ugyanannyit keresnek-e. Magyarországon is működik néhány vállalat, ahol rendre monitorozzák és felülvizsgálják ezt. A szakértő szerint, ha a vezetőségben magasabb arányban lennének a nők, nagyobb esély lenne arra, hogy a vállalat egészében csökkenne a nemek közti különbségtétel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×