eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Férfiakat is kellene oltani a HPV-vírus ellen

Két országban már a fiúk is megkapják a HPV elleni védőoltást a lányokhoz hasonló életkorban. A humán papilloma vírusa a kutatások szerint felelős lehet a férfiaknál a fej-nyaki daganatok kialakulásáért.

A férfiaknak is fontos lenne beadatni a HPV elleni oltást, mert több ráktípus kialakulásáért felelős ez a vírus - mondta az InfoRádiónak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának urológus és andrológus főorvosa.

A férfiaknál a HPV-vírus a leginkább a nemi szervet támadja – emelte ki Albert István.

„A péniszrák mellett a végbélrákok kialakulásában is nagyon jelentős szerepe van. Egyre inkább előtérbe kerül a fejnyaki daganatok, a nyelv, a mandula rosszindulatú daganatainak kialakulásában.”

Albert István hozzátette, szűrni férfiaknál is lehet.

„Ez egy egyszerű mintavétellel történik a hímvesszőről, illetve a környékéről, de akár a garatból is. De a férfiaknál még nem olyan elterjedt, sajnos, ez a szemlélet, hogy érdemes szűrni őket a különféle daganatokra, a prosztatarákon kívül.”

A férfiak HPV-szűrését andrológiai szakrendelésen vagy bőrgyógyászaton tudják elvégezni – mondta az urológus, andrológus.

„Ez egy egyszerű, nem fájdalmas, nem érzékeny, néhány másodperces vizsgálat.”

Kimutatott fertőzésre nincs gyógyszer, az immunrendszert lehet erősíteni, hogy a szervezet le tudja küzdeni és leginkább rá is kell bízni. Fontosabb a megelőzés, hogy ne is kapja el – hívta fel a figyelmet Albert István.

„Ebben jelenthet megoldást a védőoltás, ami a legtöbb magas kockázatú HPV-vírus fertőzés kialakulását meg tudja akadályozni. Már az oltások előírásaiban szerepelnek a férfiak is. Már kilenc éves kor fölött érdemes beadni, a leginkább javasolt a szexuális élet megkezdése előtt.”

Ezek az oltások több víruskomponens ellen védenek, ezért annak is érdemes beadni, aki valamelyiktől már megfertőződött – hangsúlyozta.

12 éves korban célszerű

Lehet, sőt érdemes is beadatni a fiúknak is a HPV elleni védőoltást - közölte az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Póta György kiemelte, a lányokhoz hasonlóan a fiúkat is 12 éves korban célszerű oltatni.

A világon 2006 óta két országban támogatja az állam a lányok mellett a fiúk oltását is - mondta a Szent István Kórház nőgyógyászati osztályának osztályvezetője.

Koiss Róbert kiemelte, a kutatások szerint a nőknek még 55 éves korban is érdemes beadni a szérumot, az azonban még nem bizonyított, hogy ezzel az oltással a férfiaknál megelőzhetőek a rosszindulatú fej-nyaki daganatok, ennek igazolására 10-15 évre még szükség van.

A nőgyógyász-onkológus hozzátette, itthon a fiúk oltásáért fizetni kell. Hogy mennyit, az az oltóanyagtól és a gyermek életkorától függ. A legolcsóbb 15 ezer forint ampullánként, a legdrágább pedig mintegy 28 ezer forint oltóanyagonként. 15 éves kor alatt kettő, afölött három adagból áll az oltás.

A gyermekek szervezetének immunológiai sajátosságai indokolják azt, hogy12 éves korban két oltással is hosszú távon és magas szintű kialakul – összegezte Koiss Róbert, nőgyógyász-onkológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×