eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar besorolást a Standard & Poor's - a nap hírei

Sikertelennek minősítette az unió pozsonyi csúcstalálkozóját a magyar kormányfő. Lengyelország összesen 50 határőrt és rendőrt küld Magyarországra.

A miniszterelnök szerint Magyarország felminősítése mögött a magyar emberek több éven át tartó munkája áll. Orbán Viktor azzal összefüggésben jelentette ki ezt, hogy a Standard & Poor's visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte: a felminősítést a piac már régen beárazta.

Sikertelennek minősítette az unió pozsonyi csúcstalálkozóját a magyar kormányfő olyan szempontból, hogy nem sikerült megváltoztatni Brüsszel bevándorlás-politikáját. Orbán Viktor a szlovák fővárosban tartott informális megbeszélés után kifogásolta, hogy a tagállamok vezetői többet beszéltek a menedékkérők szétosztásának gyorsításáról, mint a migránsok megállításáról a schengeni övezet határán. A miniszterelnök sikernek nevezte ugyanakkor, hogy döntés született Bulgária támogatásáról, mivel egyre nagyobb a nyomás a bolgár-török határon, és a védekezés költségei jelentősek. Beata Szydlo lengyel miniszterelnök azt mondta: az európai vezetők egyetértettek abban, hogy változtatni kell a migrációs politikán, hogy előtérbe kell helyezni a válság külső kezelését, és növelni kell a segítséget a konfliktusok sújtotta térségekben.

Lengyelország összesen 50 határőrt és rendőrt küld Magyarországra, a szerbiai határszakaszra - értesült a lengyel közszolgálati televízió hírcsatornája. A missziót hétfőn a lengyel belügyminiszter jelentette be, de akkor még nem mondott pontos létszámot.

Lehetőséget lát a Brexit miatt Nagy-Britanniát elhagyó cégek Magyarországra hozatalában az Európai Néppárt parlamenti frakciójának alelnöke. Szájer József az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a magyar országgyűlés megfelelő jogszabályalkotással teheti könnyebbé az érintett vállalatok fogadását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindeddig semmiféle jogi folyamat nem indult el az Európai Unióban az Egyesült Királyság kilépésével összefüggésben.

A banki hitelezés mellett meg kell teremteni a vállalatok alternatív finanszírozási lehetőségeit, amelyben a tőzsdének fontos szerepe van - jelentette ki a pénzügyekért felelős államtitkár. Hornung Ágnes a kecskeméti Közgazdász Vándorgyűlésen elmondta: az elmúlt időszakban több olyan intézkedés is született, amely a tőkepiac fejlesztését szolgálta, így a többi között egyszerűsítették a társaságok papírjainak nyilvános forgalomba hozatalára vonatkozó szabályokat. Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a pénzintézet részvényeit várhatóan 2019 végéig bevezetik a tőzsdére.

Összesen 129 millió forinttal járult hozzá Magyarország a korrupció elleni világméretű küzdelemhez - közölte a számvevőszékek világszervezete. A pénz segíti a korrupciós kockázatok mérséklését a programban részt vevő, többségében afrikai, ázsiai, karibi országokban. A korrupcióellenes program teljes költségvetése megközelítőleg 800 ezer dollár, a magyar támogatás ennek több mint a felét teszi ki.

Nem találta összeférhetetlennek a Nemzeti Választási Bizottság a testület elnökének más tisztségeit. Az NVB-hez Nemény András, az MSZP alelnöke fordult, mert szerinte Patyi András kormány alá rendelt szervezetekben végez munkát azzal, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, az Államreform Bizottság elnöke, továbbá a Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottság elnöke. Az NVB azzal indokolta elutasító határozatát, hogy Patyi András nincs központi államigazgatási vagy egyéb közigazgatási szervvel munkaviszonyban, mert sem az egyetem, sem a másik két testület nem minősül annak.

Szeptember 26-a az első ajánlattételi határidő a 3-as metró rekonstrukciójához kapcsolódó autóbuszos tenderen - közölte a főpolgármester. Tarlós István elmondta: egy kikötés van a főváros részéről: az ajánlattételi határidő nem veszélyeztetheti a felújítás kezdetét, ami a tervek szerint jövő év február, március. A városvezető megismételte a héten az InfoRádió Aréna című műsorában tett kijelentését, amely szerint a munkálatoknak 2019 végéig be kell fejeződniük.

Mielőbbi amerikai állampolgárságot ígért az illegálisan az országban élőknek egy washingtoni rendezvényen a demokraták elnökjelöltje Hillary Clinton azt mondta: elnökké választása esetén hivatalba lépése után száz napon belül átfogó bevándorlási reformot terjeszt elő. Az eseményen felszólaló Barack Obama amerikai elnök nagyobb arányú bevándorlást szorgalmazott, hangsúlyozva, hogy Amerikában - az őslakosokat leszámítva - mindenki bevándorló.

Etnikai érvekre hivatkozva próbálta rávenni a román legfelső bíróságot Magyarország kiadatási kérelmének elutasítására a nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsított román orvos ügyvédje. A bíróság szeptember 21-ére halasztotta a jogerős döntés kihirdetését. A Magyarországon dolgozó orvos a gyanú szerint augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölte az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. A Kolozsváron elfogott férfi kiadatását jóváhagyta a kolozsvári ítélőtábla, a gyanúsított azonban fellebbezett a döntés ellen a legfelső bíróságon.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×