eur:
392.56
usd:
362.77
bux:
72132.3
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Trócsányi: elengedhetetlen az igazságügyi szakértők pártatlansága

A függetlenség és pártatlanság érvényesülése elengedhetetlen a szakértők, így az egész igazságszolgáltatás iránti közbizalom szempontjából - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek (ISZKI) humánbiológiai szakmai napján tartott tanácskozáson.

Trócsányi László az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott a rendezvényen hangsúlyozta: a szakértők befolyása egy-egy eljárás kimenetelére olyan nagy, hogy a beléjük vetett bizalom erősödése vagy gyengülése az egész igazságszolgáltatás megítélésére döntő hatással lehet.

A miniszter a szakértői függetlenséget a bíróihoz hasonlította: a szakértő intézményi-hivatali rendben és keretben végzi munkáját, de véleményalkotásában szabad, nem befolyásolható, nem utasítható. Szakvéleménye egy lesz a bizonyítási eszközök közül, amelyeket a bíró mérlegelés tárgyává tesz és akár nagy súllyal is figyelembe vehet - mondta.

Az ISZKI és a Bűnügyi Szakértői Kutatóintézet (BSZKI) jövő januári összeolvadásával kapcsolatban azt hangsúlyozta: az új szabályozás megerősíti a két intézmény szerepét. Hozzátette: nem jön létre állami monopólium, de szeretnének elmozdulni arról a pontról, hogy az igazságügyi szakértés teljesen piaci alapú tevékenység legyen.

Úgy fogalmazott: kevés dolog rombolja annyira a jogállamba és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, mint az, ha a jogkereső közönség azt érzi, hogy a módosabb fél jobb szakértői véleményt tud magának vásárolni a piacon, és ezzel előnybe kerül a perben. Hozzátette, a küszöbön álló szervezeti átalakítás is az igazságügyi szakértők iránti bizalom erősítését szolgálja.

A kormányhatározat értelmében az ISZKI és a BSZKI összeolvad, 2017. január elsejétől a belügyminiszter szervezeti és az igazságügyi miniszter törvényességi felügyelete alatt működik majd.

Trócsányi László szerint a két intézmény kiegészíti egymást. A BSZKI-szakértők munkájának fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni - mondta, utalva arra, hogy a büntetőügyek sikeres és hatékony megoldása nagymértékben a nyomozati szakban végzett munka minőségén múlik, és ebben játszanak nélkülözhetetlen, vezető szerepet az intézmény szakértői. Hangsúlyozta: a közbiztonság, a közrend fenntartása nagyban múlik rajtuk, e nélkül nem beszélhetünk a nagyobb egész, az igazságszolgáltatás iránti bizalomról sem.

Az igazságügyi szakértői vélemények nagy többségét az ISZKI, valamint a BSZKI adja ki. A függetlenség és a pártatlanság követelménye azonban minden igazságügyi szakértőre vonatkozik - mutatott rá a miniszter, hozzáfűzve, hogy az Igazságügyi Szakértői Kamara és a kötelező kamarai tagság fennmarad. A kamara felett a törvényességi felügyeletet továbbra is az igazságügyi minisztérium gyakorolja, a legfontosabb garanciák tehát továbbra is megmaradnak - mondta.

A két intézmény összeolvadásából a miniszter azt reméli, hogy egymást kiegészítve és kölcsönösen erősítve működnek majd a közbiztonság, a közrend és az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom erősítésének szolgálatában.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×