eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Már csak két napjuk van a felvételizőknek

A felvételizőknek még két napjuk van arra, hogy postára adják jelentkezéseiket a felsőoktatási intézményekbe. Az alapképzésben összesen 1.616 szak közül választhatnak a diákok, ezek mellett több mint 200 mesterképzés és mintegy 380 felsőfokú szakképzés szerepel még a Felsőoktatási Felvételi tájékoztatóban.

Az egyetemi és főiskolai felvételi eljárásban talán a legfőbb változás, hogy új pontszámítási rendszer lép érvénybe, amelyben a felvételizők összesen 480 pontot gyűjthetnek össze - közölte korábban Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára.

A diákok kettőszáz pontot a középiskola utolsó két évében nyújtott eredményeikért kaphatnak,

kettőszázat pedig az érettségi százalékos eredményei alapján. Emellett 80 pluszpont szerezhető. Nyelvvizsgákért legfeljebb 50 pontot kaphat egy diák, de pluszpont jár a gyesen, gyeden lévő anyukáknak vagy a hátrányos helyzetűeknek.

További változás, hogy a következő tanévben indul a tandíjfizetés. Az Országgyűlés módosította az ezzel kapcsolatos törvényt, így a legjobban tanuló 15 százalék biztosan mentesül a befizetés alól.

Az iskolákban nem azonos a képzési hozzájárulás mértéke: van olyan intézmény, ahol félévente 55 ezer, és van, ahol 78.750 forintot kell fizetni.

A fejlesztési részhozzájárulás bevezetésével párhuzamosan megnőtt a felvehető diákhitel összege. Az államilag finanszírozott képzésben résztvevők szeptembertől az eddigi havi 30 ezer forint helyett 40 ezret igényelhetnek.

A népszavazás még felülírhatja mindezt

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára korábban elmondta: ha érvényes lesz a Fidesz által kezdeményezett népszavazás, és a többen utasítják ela tandíjat, mint ahányan támogatják, akkor megpróbálják más formában bevezetni a képzési hozzájárulást.

{{keretes_cim}}

Nehéz megjósolni, hogy öt év múlva - mire a most felvételizők többsége végez az egyetemeken, főiskolákon -, melyek lesznek azok a területek, ahol könnyű elhelyezkedni - véli az InfoRádió által megkérdezett karriertanácsadó.

Lukács Zsolt hozzátette: még mindig nagyon kevés a diákokban a tudatosság, mikor iskolát választanak; azonkívül továbbra is nagyon kevesen beszélnek jól idegen nyelveket.


Manherz Károly hozzátette: abban a hallgatói önkormányzatok és a tárca is egyetért, hogy a hozzájárulásra szükség van, annak feltételeiről és mikéntjéről egy ilyen esetleges helyzetben tárgyalni kell majd.

A Magyar Rektori Konferencia múlt héten nyilvánosságra hozott javaslata szerint 2010-től eltörölnék a költségtérítéses képzést a felsőoktatási intézményekben. Tandíjat pedig a teljesítményük alapján fizetnének a diákok.

A legjobban tanulóknak nem kerülne pénzbe az oktatás, a legrosszabb teljesítményűek pedig maximum annyit fizetnének, mint most a költségtérítéses képzésre járók.

A konferencia elnöke szerint ez azért jobb a jelenlegi rendszernél, mert a diákok évente változó teljesítményük alapján fizetnek, ezenkívül eltörli az egységes tandíjat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×