eur:
394.49
usd:
364.15
bux:
73665.3
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Több kitüntetett nem fogott kezet Gyurcsánnyal és Szilivel

Több kitüntetett nem fogott kezet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Szili Katalin házelnökkel kitüntetése átvételekor az Országházban. Így tett mások mellett Tertyánszkyné Vasadi Éva volt alkotmánybíró, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánhelyettese.

Az államfő rövid köszöntőjében elmondta: a köztársasági elnök életében visszatérő alkalom, hogy kitüntetéseket ad át, ám ez mégsem válik számára sohasem rutinná, mindig ünnep marad.

Sólyom László kiemelte: a kitüntetéseket mindig nemzeti ünnepen adják át, ez azt szimbolizálja, hogy az egész nemzet fejezi ki elismerését és háláját.

Szimbolizálja azt is, hogy a kitüntetettek az egész nemzetet képviselik - tette hozzá.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra: különös alkalom, hogy az idén az elismerésben részesülők az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján vehetik át a kitüntetést.

Sólyom László egészen sajátos kitüntetésnek nevezte a Nagy Imre Érdemrendet, amely - mint mondta - nem szerepel a szokásos kitüntetési hierarchiában, nem is olyan díszes, csak egy kis lyukas zászló, de mégis illik '56-hoz.

"Azok az '56-osok, akik megkapják ezt a kitüntetést, olyan teljesítményt nyújtottak, ami egész életüket meghatározta, amihez fogható nem lehetséges, amit csak egyszer lehetett megtenni, részt venni a forradalomban, a szabadság oldalán" - fogalmazott a köztársasági elnök.

Díjazottak

{{keretes_cim}}

Fónay Jenő, a Pofosz volt elnöke úgy nyilatkozott, csak a helyszínen döntött arról, hogy mindhárom közjogi méltósággal kezet fog. Ezt azzal indokolta: ha eljön valaki az ünnepségre és átveszi a kitüntetést, akkor tisztelje meg az átadót a kéznyújtással. Hozzátette azonban, megérti azokat, akik másként döntöttek.

A kormányfő előterjesztésére Sólyom László államfő a Magyar Köztársaság Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést adományozta posztumusz a nemrég elhunyt Faludy György költőnek, műfordítónak. Hasonló kitüntetést vehetett át Fónay Jenő, a Pofosz elnöke.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal elismerést Gregor Ferenc operaénekes, Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész, Haumann Péter színművész, Rabóczki Ede, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott elnökhelyettese, Ránki Dezső zongoraművész és Tertyánszkyné Vasadi Éva volt alkotmánybíró kapta.

A kitüntetés katonai formáját Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség Honvéd Vezérkar főnöke vehette át.

Az államfő a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje elismerést adományozta Vasvári Vilmosnak, a Pofosz volt elnökének.

Nagy Imre Érdemrendben részesült Máté Ferenc '56-os nemzetőr, Mihala Ferenc, az Észak- és Kelet-Magyarországi Nemzeti Tanács elnöke, Nagy Balázs, a Petőfi Kör titkárhelyettese, Péter Károly belgyógyász, valamint Sujánszky Jenő, a Franciaországi Magyar Szabadságharcos Szövetség alapító tagja.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta Forrási László, a Pofosz Csongrád Megyei Szervezetének elnökségi tagja, Halda Alíz pedagógus, volt szabad demokrata országgyűlési képviselő, Mádi Jenő, a Pofosz elnöke, Benedek András, az MTA doktora, Czene Klára, a Csongrád Megyei Bíróság elnöke, Friedrich Péter, az MTA Szegedi Biológiai Központ Enzimológiai Intézete igazgatója, Hatvani György, a GKM volt helyettes államtitkára és Iványi Gábor, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora, volt SZDSZ-es képviselő.

Ugyanezt a kitüntetést vehette át Koltai Róbert színművész, Láng László, a Legfőbb Ügyészség főosztályvezető ügyésze, Leövey András, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet I. számú Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára, Pántó György, az MTA Geokémiai Kutatóintézete nyugalmazott főigazgatója, Pongrácz Antal, a Szerencsejáték Zrt. igazgatósági elnöke, Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar dékánja, Szőnyi J. András, a First Nations Equity Inc. alelnök-vezérigazgatój, Törzsök Éva, a Szolnoki Főiskola rektora és Grinius Vytautas, a Litván Magyar Kulturális Baráti Társaság alapítója.

A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karának dékánja úgy vélekedett az InfoRádió kérdésére, hogy valószínűleg az oktatás korszerűsítéséért végzett több évtizedes tevékenységéért vehette át a kitüntetést. Rostoványi Zsolt elmopndta, hogy ma nagyon sokan nem tudják, mi történt pontosan 1956-ban. Hozzátette: ezen az oktatás és a családokon belüli, a forradalom történéseivel kapcsolatos beszélgetések segíthetnek a legtöbbet.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje elismerés katonai formáját adományozta Sólyom László Pallós Ferenc nyugalmazott vezérőrnagynak és Soós Antal nyugalmazott őrnagynak.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatala gazdasági főigazgatója, Bácsi József, a Csepel Vas- és Fémművek Központi Munkástanácsának elnökhelyettese, Bácskai Sándor, a "történelmi" Szociáldemokrata Párt főtitkára, Csürke Károly, a Pofosz XVIII. kerületi szervezetének elnöke, Dilinkó Gábor József, festőművész, Corvin-közi harcos, Dózsa László színművész, '56-os harcos, Fazekas János László, az '56-os Szövetség elnöki főtanácsadója, Fejér Dénes, a Pofosz stratégiai elnökhelyettese és Gáspár István jogtanácsos.

Ugyanebben az elismerésben részesült Horváth Sándorné, Hrozova Erzsébet '56-os harcos, Jakab Ferenc, az '56-os Szövetség pestszentlőrinci szervezetének elnökhelyettese, Jámbor Zoltán, a Pofosz Csongrád Megyei Szervezete elnökségi tagja, Joszt István, a Pofosz Csongrád Megyei Szervezete elnökségi tagja, Koronics József, Lassan György, a Pofosz Los Angeles-i szervezetének vezetője, Lukovics László, a Pofosz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnökségi tagja.

Szintén átvehette ezt a kitüntetést Mészáros Gyula, a Pofosz Veszprém megyei szervezetének elnöke, Priska Tamás, a Pofosz országos elnökségi tagja, Töttös Pál, a Pofosz Tolna megyei szervezetének elnöke, Varga János a Pofosz kutatási elnökhelyettese és Gyenes Judith, Malétár Pár özvegye és Vásárhelyi Miklósnénak.

{{keretes_cim}}

Pintér Károlyné múltjával indokolta, hogy nem fogott kezet a kormányfővel. "Az, hogy nyolc és fél évet voltam a Szovjetunióban, ártatlanul elítélve, és ő szintén, ugye, azért ott tanult, meg ott nevelkedett jóformán, ott tanulta ki a szakmát" - mondta Gyurcsány Ferencről. Hozzátette: ha korábban értesül arról, hogy a kormányfő javaslatára kapta a kitüntetést, akkor el sem fogadta volna.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje katonai tagozata elismerésben részesült Koroly T. György nyugállományú ezredes és Sánta László, a TIB Országos Elnöksége tagjának.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Bíró István, a Pofosz genfi alapító elnöke, Borbély István, a TIB Csongrád megyei elnöke, Cseh Imre Márton, Deme Attila, a POFOSZ Nógrád megyei szervezete elnökhelyettese, Érsek László, a TIB ózdi szervezete vezetője, Gálik István, a Pofosz budapesti szervezetének elnökségi tagja, Homola István, a TIB tatabányai szervezetének elnöke, Mihala Tibor, a Pofosz felügyelőbizottságának elnöke, Nyerges Amdor, a Pofosz pénzügyi ellenőrzési bizottságának elnöke, Padi László, a Pofosz Csongrád megyei szervezetének gazdasági vezetője, Szalay Zoltán, a Pofosz fővárosi szervezetének elnöke, Szlancsik János, a Pofosz Békés megyei szervezetének elnökségi tagjának, Pintér Károlynénak, a Pofosz Gulag Tagozata elnökének.

Az államfő a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje katonai formáját adományozta Csete István nyugállományú alezredesnek, Delly József nyugállományú alezredesnek és Krisár Miklós nyugállományú alezredesnek, a TIB Katonai Szervezete elnökségi tagjának és Pócsik László nyugállományú ezredesnek.

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta Fülöp Árpádné, az Országgyűlés Hivatala Főtitkárság Tájékoztatási Főosztályának osztályvezetője.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt elismerést vehette át Jelencsik Imre, az Országgyűlés Hivatala Gazdasági Főigazgatóság Országházi Gondokságának címzetes főmunkatársa.

Elmaradt kézfogásokra idén március 15-én, a kitüntetések átadásán már volt példa, akkor Sólyom László nem fogott kezet a kitüntetett Fekete János nyugalmazott jegybank-alelnökkel, míg Szabad György Széchenyi-díjas történész, volt házelnök Gyurcsány Ferencnek nem adott kezet. Részletek itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×