eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Oso pardo adulto saludando con la garra
Nyitókép: Getty Images/ MurguiaŠphotography

Kilenc nap alatt 12 medvét lőttek ki Szlovákiában – Robert Fico drasztikus megoldást javasol

Szombaton ismét medve támadott emberre Szlovákiában. A férfit helikopterrel szállították kórházba. Azt követően, hogy ismételten veszélyhelyzetet hirdettek a liptószentmiklósi járásban, kilenc nap alatt tizenkét problémás medvét lőttek ki Észak-Szlovákiában – tájékoztatott Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter.

Szombaton ismét medve támadott emberre Szlovákiában, ezúttal a privigyei járásbeli Kányahegyen járt szerencsétlenül egy gombász. A trencséni rendőrkapitányság közleménye szerint az idős férfit a falu határában, az erdőben marta meg a vadállat. A segélyhívóra érkezett bejelentés után a helyszínre rendőröket, mentősöket és a barnamedve-beavatkozó csoport tagjait riasztották. A helyiek beszámolója szerint egy agresszív nőstény medvéről volt szó, amely éppen két bocsát védte. A férfi végtagsérüléseket szenvedett, helikopterrel szállították kórházba.

Nem volt viszont szerencséje egy másik gombásznak, akire még október 5-én rontott rá a ragadozó Hibbe község mellett. A medvetámadás során az áldozat artériája sérült meg, ami súlyos vérzéshez és a keringés leálláshoz vezetett, az orvosok már nem tudták megmenteni a 63 éves férfi életét. A halálos medvetámadást követően rendkívüli helyzetet hirdettek a liptószentmiklósi járásban.

Tomáš Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter a közösségi médiában bejelentette, hogy a halálos medvetámadás után és a rendkívüli helyzet kihirdetését követően kilenc nap alatt 12 problémás medvét lőttek ki északon. A tárcavezető szerint az emberek medvetámadásokkal szembeni védelmét szolgáló jogszabály-módosítások hatékonynak bizonyultak, és jól működnek. „Elegendő eszközt biztosítanak az érintett szervezeteknek, miközben nem engednek teret az ellenőrizetlen és önkényes kilövésnek, ami ellentétes lenne Szlovákia védett fajokra vonatkozó kötelezettségeivel” – mondta a miniszter.

Robert Fico kormányfő a témával kapcsolatban nemrég megjegyezte, hogy ő legszívesebben vadászok százait küldené az erdőbe, hogy tipikusan szlovák módon megoldja a problémát. „Én ezt szeretném, de az Európai Unió tagjai vagyunk, és nem szeretnék további fenyegetésekkel szembesülni, hogy az Európai Bizottság a medvék miatt leállítsa az uniós támogatásokat” – jelentette ki Robert Fico.

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter az év végéig javaslatot terjeszt elő a kormánynak a barnamedvék elleni beavatkozó csoportok létrehozására a nemzeti parkokban. Tervei között szerepel egy felvilágosító program elindítása is a szélesebb nyilvánosság számára. Emellett felülvizsgálják az Állami Természetvédelmi Hivatal területi hatáskörét az érintett régiókban. Az első ilyen csoportok a Tátrai Nemzeti Parkban és az Alacsony-Tátrai Nemzeti Parkban fognak megalakulni. Jelenleg öt medveintervenciós csoport működik Szlovákiában. A miniszter hangsúlyozta, hogy a veszélyeztetett területeken a településeknek és a járási hatóságoknak veszélyhelyzetet kell hirdetniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×