eur:
400.19
usd:
369.66
bux:
74127.83
2024. október 17. csütörtök Hedvig
2022. április 13-i kép Jahja esz-Szinvárról, a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik vezetőjéről Gázavárosban. Izraeli források 2024. október 17-én közölték, hogy valószínűleg megölték esz-Szinvárt a Gázai övezetben műveleteket végző izraeli katonák. A 61 éves palesztin politikus augusztusban vette át a Hamász vezetését a mozgalom politikai szárnyát irányító Iszmaíl Hanije augusztus 31-i meggyilkolása nyomán.
Nyitókép: MTI/AP/Adel Hana

Már hivatalos, hogy a Hamász-vezér holttestét találták meg

Az izraeli hadsereg közölte, hogy azonosították Jahja Szinvár holttestét. Korábban már az izraeli médiában képek terjedtek halott Hamász-főnökről.

Izrael többfrontos háborújának egyik legnagyobb fegyverténye a Gázát irányító politikai és terrorszervezet, a Hamász főnökének, Jahja Szinvárnak a megölése. Közben azonban többezer palesztin civil is meghalt az izraeliek ellen elkövetett tavaly októberi Hamász-tömeggyilkosság után indult offenzívában.

Az izraeli médiában köröztetett, a közösségi oldalakra is felkerült egyik kép egy törmelékek között fekvő, mellényt és rövidujjú pólót viselő férfit mutat, a holttest körül izraeli katonák állnak.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF), azaz a hadsereg megfogalmazása szerint „a Gázai övezetben folyó hadműveletekben három terroristát likvidáltak".

Izraeli médiajelentések szerint a katonák „egy emeletes ház földszintjén nyitottak tüzet terroristákra, nem tudva arról, hogy Szinvár köztük lehet”.

Azt követően, hogy behatoltak az épületbe, észrevették, hogy az egyik halott „nagyon hasonlít” a Hamász-főnökre.

Az izraeli sajtó szerint a holttesten olyan mellény volt, amelyben gránátok voltak. A halott kezén egy a katonák körében kedvelt, ütésálló órát látni.

Szinvárt tartják a tavaly október 7-i, dél-izraeli vérfürdő kitervelőjének, melynek során a határkerítésen áthatoló Hamász-fegyveresek módszeres kegyetlenséggel gyilkoltak le izraeli civileket, valamint néhány izraeli arab és külföldi lakost. Több száz embert pedig túszként elhurcoltak – az időközben kiszabadultak további kegyetlenkedésekről, például nemi erőszakról számoltak be.

Október elején a Hamász helyettes vezetője, Halil al-Haja Dohában azt mondta a BBC-nek, parancsot adtak az embereiknek a támadás idején, hogy ne öljenek meg civileket... "a harcosok beszélgettek, együtt ettek a civilekkel" – állította, miközben videók szerint gyerekeknek kellett a padlón ülniük halott testvéreik mellett, míg másokat menekülés közben vadásztak le. Al-Haja annyit mondott, hogy „hibák történhettek”.

Izrael offenzívájában pedig később palesztin civilek tömegei haltak meg, miközben a hadsereg azt mondta, hogy Hamász-állásokat vett célba és hogy a terroristák emberi pajzsként használják a lakosokat.

DNS-vizsgálat bizonyította a holttest kilétét

Jahja Szinvár Hamász-főnök halálhírének megerősítése néhány órát vett igénybe – mivel a holttesten DNS-tesztelést végeztek.

Szinvárt júliusban nevezték ki a Hamász politikai szervezetének élére, miután Teheránban egy állítólagos izraeli támadásban megölték a korábbi vezetőt, Iszmail Hanijét.

A Times of Israel című lap csütörtök délután már három katonai illetékesre hivatkoza azt írta: „nagy valószínűséggel” Szinvár a most felfedezett halott, akit valójában szerdán ölhettek meg egy lövöldözésben, de csak most találtak rá.

Nemzetközi reakciók

John Healey brit védelmi miniszter a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: "Én nem fogom gyászolni egy olyan terrorvezér halálát, aki felelős volt az október 7-i terrortámadásért." Healey azt is hozzátette: a brit kormány tisztában van azzal, hogy Jahja Szinvár nemcsak a holokauszt óta legszörnyűbb vérengzésért felelős, hanem azért is, mert ezzel egy éve tartó, és egyre súlyosabb következményekkel járó háborút is kirobbantott a Közel-Keleten.

A Reuters pedig azt közölte, hogy Izrael már értesítette az amerikai védelmi minisztériumot Jahja Szinvár haláláról. A brit hírügynökség idézte az olasz külügyminisztert, aki reményét fejezte ki, hogy a rettegett Hamász-terrorista valóban meghalt. Antonio Tajani úgy vélte: ezzel lehetővé válhat a mielőbb tűzszünet Gázában.

Az október 7-én elhurcolt izraeli túszok családtagjai üdvözölték Jahja Színvár halálhírét, remélve, hogy ezzel felgyorsulhatnak a 101 fogva tartott kiszabadulásáról folyó egyezkedések - tette hozzá Reuters.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×