eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje beszél az Atlantában rendezett kampányrendezvényen 2024. július 30-án. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Edward M. Pio Roda

A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti

Feje tetejére állt az angolszász médiavilág: a brit konzervatív napilap, a Telegraph felmérése szerint jelenleg Kamala Harris, a demokraták jelöltje vezet az amerikai elnökválasztái harcban. A liberális véleményvezér New York Times viszont öt olyan tényezőt sorol fel, amelyek alapján esélyesebb, hogy ismét Donald Trump kerül a Fehér Házba.

Nem akárhonnan jött a jóslat Kamala Harris győzelmi esélyéről, az amerikai demokrata elnökjelölttel ideológiailag nem szimpatizáló, konzervatív brit Telegraph című laptól. Felmérése azt jósolja, hogy Harrisnek elég erős a támogatottsága a szükséges számú „ingadozó államban”, hogy legyőzze Donald Trumpot.

A lap hét, nem egyértelmű pártszimpátiával rendelkező államban kérdezte az embereket. A válaszok alapján Harris elviszi Pennsylvania, Michigan és Wisconsin államot, ezzel eléri azt a minimum 270 elektori szavazatot, amely birtokában az elnökválasztás győztesének mondanak ki egy jelöltet. Az eredmény az idén is szoros lehet:

a felmérés szerint Trump 262, tehát mindössze nyolcccal kevesebb elektori szavazatot gyűjthet be.

Ami azt is jelenti, hogy akárcsak Joe Bident 2020-ban, jelenlegi alelnökét is az úgynevezett "Rozsdaöv" középnyugati államai juttatnák hatalomra.

Trump közben egy másik régiót, a "Napövnek" is nevezett Georgia, Észak-Karolina, Nevada és Arizona államot nyerheti meg. Ezen a hét szövetségi államon kívül a többi erősen demokrata vagy republikánus, és valószínűleg úgy szavaz, mint legutóbb, de ezek elektori voksainak összevetéséből is Harris jön ki erősebbként, 226-tal a 213 ellenében.

Harris országos szinten is Trump előtt jár (bár ezek a számok nem pontosan jósolják meg a kimenetelt az egyes államok eltérő szavazati ereje miatt), és az ingadozó államokban is erősíti pozícióit.

Trump akkor győzhet – az elemzés szerint – ha övé lesz Észak-Karolina, Pennsylvania és Georgia.

A másik lehetősége, ha Észak-Karolinában, Michiganben és Arizonában lesz az első. Viszont eme államok közül kettőben Harris vezet.

A liberális amerikai The New York Times közben óvatosságra int: félrevezető a napi kampányhírek alapján véleményt alkotni. A lap szerint Trump öt tényező miatt nyerheti meg a választást:

  1. A legjobb gazdasági növekedést produkáló államoknak republikánus kormányzója van, a demokratáknak van egy „európai jóléti állam” álma, de Európa stagnál vagy visszacsúszik. Az amerikaiak irigylik az európaiak hosszú szabadságait, de fontosabb nekik a gazdasági dinamizmus.

  2. A demokraták az uralkodó osztály pártja. A legnagyobb vízválasztó Amerikában az, hogy kinek van diplomája. A demokraták uralják a médiát és a kultúrális intézményeket, gyerekeik jobb iskolákba járhatnak, ezért a nem diplomás, kékgalléros polgárok a republikánusokra szavaznak.

  3. A demokraták relativizálnak, a republikánusok fenn akarják tartani a létező erkölcsi és kulturális rendet.

  4. Harris hiperoptimista szlogenjei ellenére a polgárok 75 százalékának nem tetszik, amerre tart az ország.

  5. A centristákat megszólító Clintonnal és Obamával szemben Harris a fiatal baloldaliakat akarja mobilizálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×