eur:
396.84
usd:
369.66
bux:
0
2024. június 14. péntek Vazul
Pavol Gaspar, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) ügyvezető igazgatója a merénylet áldozatául esett Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról tartott sajtótájékoztatón a pozsonyi kormányszékházban 2024. május 19-én. Itt közölték: a kormányfő túljutott az életveszélyen, de az állapota továbbra is súlyos, intenzív ellátást igényel. Ficót négy nappal korábban Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Nyitókép: MTI/AP/Tomas Benedikovic

Merénylet Robert Fico ellen - új információk és videók kapcsán szólalt meg a rendőrség

Stabil és javul Robert Fico állapota, de az ellentétes oldalon álló politikusok még mindig nem hajlandók a békülésre. A parlamenti pártok elnökeinek eredetileg keddre tervezett, a társadalom megnyugtatását szorgalmazó találkozója elmarad.

A múlt szerdai merényletet követően stabil Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota. A besztercebányai Roosevelt kórház hétfőn közölte, hogy a kormányfő állapota klinikailag folyamatosan javul és Fico kommunikál is. A szlovák miniszterelnök túl van az életveszélyen és stabil az állapota. A szervezetében a gyulladás folyamatosan csökken, de a kormányfő továbbra is a felügyeletük alatt marad.

Robert Fico merénylője beismerte tettét, a 71 éves lévai férfit szombaton vizsgálati fogságba helyezte a bíróság.

A rendőrség közben közölte, nem igaz, hogy a merényletben az elkövetőn kívül két másik személy is közvetlenül részt vett. Ezzel kapcsolatban megtévesztő videófelvételek jelentek meg a közösségi médiában. Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter megerősítette: az információ ellenőrzése után kijelenthető, álhírről van szó.

A rendőrség továbbra is vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a támadásban Juraj Cintulán kívül mások is szerepet vállaltak, ám azok nem az interneten terjedő felvételeken látható emberek voltak.

Robert Kalinák védelmi miniszter, kormányfőhelyettes, aki személyesen több alkalommal járt már Robert Fico betegágyánál, hétfőn tájékoztatta Zuzana Caputová köztársasági elnököt a miniszterelnök állapotáról és a biztonsági helyzetről. Szlovákiában továbbra is fokozott ellenőrzés és rendőri járőrözés van ugyanis érvényben, például az iskolák környékén, de a bevásárlóközpontoknál, fontos középületeknél, kórházaknál, hivataloknál, újságok és televíziók székhelyénél is, emellett egyes politikusok és más személyek védelmét is fokozták. Egyenruhás rendőrök mellett civil ruhások is a terepen vannak.

A közhangulat tehát feszült, ráadásul Zuzana Caputová és Peter Pellegrini kísérlete a parlamenti pártok közös asztal mellé ültetésére is kudarcba fulladt, így kedden biztosan nem egyeztetnek a társadalmi feszültségekről. A hamarosan távozó és a júniusban hivatalba lépő új államfő a Robert Fico elleni merényletet követő napon közös gesztust gyakorolva hívta össze az egyeztetést, szerették volna elérni, hogy közös nyilatkozat szülessen az elharapódzó gyűlölet és erőszak elutasításáról.

Néhány politikus ellenkezése után most úgy látják, hogy még nem érett meg az idő a hasonló gesztusokra, de később ismét próbálkozhatnak.

Az ellenzék szerint a találkozó lemondása azt bizonyítja, hogy egyes kormányoldali politikusok még mindig képtelenek átlépni saját árnyékukat. „Ahelyett, hogy kiutat találnánk a gyűlölködésből és konszenzusra jutnánk a társadalmi megbékélés kérdésében, ismét megosztottság és a párbeszédtől való elzárkózás tapasztalható” – reagált Branislav Gröhling, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás elnöke.

(A nyitóképen: Pavol Gaspar, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) ügyvezető igazgatója a merénylet áldozatául esett Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról tartott sajtótájékoztatón a pozsonyi kormányszékházban 2024. május 19-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb nyári mese

Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb "nyári mese"

Kis túlzással több szó esik a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságról, mint a pénteken kezdődő Európa-bajnokságról. Mindez nem az előkészületeknek róható fel, hanem sokkal inkább az országos hangulatnak, amely az európai futball legnagyobb szabású rendezvényét kíséri. Nem a szurkolók változtak meg, hanem Németország, Európa és a világ.

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×