eur:
395.61
usd:
360.47
bux:
71673.12
2024. augusztus 15. csütörtök Mária
A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet elkövetésének gyanúsítottját szállító járműoszlop a bazini különleges büntetőbírósághoz érkezik 2024. május 18-án. A politikust három nappal korábban Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Újabb kormánypárti politikusok elleni támadástól tart Robert Fico

Három hónappal a Robert Fico ellen elkövetett merényletkísérlet után a szlovák ellenzék amiatt támadja a koalíciót, hogy a nyilvánosság még ennyi idő elteltével sem tud szinte semmit arról, hol tart a nyomozás. Egy bizottság létrehozását kezdeményezik a miniszterelnök elleni merénylet kivizsgálására. A koalíció az e heti kormányellenes tüntetésekben egy újabb merénylet lehetőségét látja.

Az ellenzéki Progresszív Szlovákia állt elő a bizottság létrehozásának ötletével. Martin Dubéci képviselő elmondta, a bizottság meghallgatna minden érintettet, követve a bevált külföldi példákat az ilyen bizottságok munkájával kapcsolatban, továbbá külföldi szakértőket is meghallgathatna, a terepen képviselői ellenőrzésre kerülhetne sor. Hozzátette, hogy a parlamenti pártok arányos képviseletet kapnának benne, a bizottság tevékenységét pedig titkosítani is lehetne.

Michal Simecka, a progresszívek elnöke azért bírálja a kormányt, mert szerinte a társadalom hergelésére használja a merényletet, olyan intézkedéseket fogadott el, amelyeknek semmi közük a merénylethez, és nem növelik sem a lakosság, sem a közjogi méltóságok biztonságát. Azt is elvárja, hogy Matus Sutaj Estok belügyminiszter és a vezető beosztottjai vállalják a felelősséget.

„Három hónap elteltével sem tudunk gyakorlatilag semmit arról, hol tart a nyomozás, ami aláássa az emberek bizalmát azzal kapcsolatban, hogy transzparens nyomozás zajlik” – mondta Simecka.

Robert Fico kormányfőt május 15-én sebesítették meg a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után. Válságos állapotban szállították kórházba, s noha a teljes felépülése még hetekig eltarthat, júliusban már a nyilvánosság elé állt, majd fokozatosan visszatért hivatalába. A nyár folyamán több alkalommal is videóbejegyzésben fogalmazta meg véleményét az aktuális politikai helyzetről. Ezek mindegyikében bírálta a progresszív és liberális ellenzéki pártokat, valamint az őket támogató sajtót. Egy szerdán este feltöltött videóban reagált a keddi pozsonyi kormányellenes tüntetésre, melyen közel 20 ezren követelték a kulturális és az igazságügyi miniszter távozását.

Robert Fico ennek kapcsán megjegyezte,

tiszteletben tartja az ellenzék különböző véleményét, de a döntéseket nem az utca népe hozza meg.

„A tiltakozás így olyan szellemben zajlott, miszerint a kormánykoalíció lényegében bűnözők csoportja, akik erőszakoskodnak, gyilkolnak, akik ostobák, és akiknek önként le kellene mondaniuk” – zárta mondandóját Fico, majd hozzátette: a fenyegetőzések miatt a belügyminisztériumnak szigorítania kellett a kulturális miniszter védelmén.

A kormányfő bírálta, hogy a keddi tüntetésen nem szólaltak fel azoknak a pártoknak a vezetői, amelyek a tüntetést szervezték, vagyis se Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia, se pedig Branislav Gröhling, a Szabadság és Szolidaritás elnöke nem beszélt. Robert Fico mindkettőjüket a liberális és progresszív média, illetve a civil szervezetek szolgáinak nevezte. „Ez azonban nem mentesíti őket a felelősség alól, ha újabb merényletre kerül sor a kormánykoalíció ellen” – jegyezte meg a szlovák kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megkéselték a spanyol futballfenomén apját

Megkéselték a spanyol futballfenomén apját

Három embert letartóztattak, egyet még keresnek azt követően, hogy megkéselték a labdarúgó-Eb spanyol tinisztárjának édesapját. A férfit a Barcelonához közeli Mataróban, egy parkolóban támadták meg.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×