eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Mette Frederiksen dán miniszterelnök a 60. születésnapját ünneplő Lars Lokke Rasmussen dán külügyminisztert köszönti Koppenhágában 2024. május 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard

Beszámoltak a megtámadott dán kormányfő állapotáról

Kisebb nyakrándulásos sérülés miatt kórházba vitték Mette Frederiksent, miután pénteken Koppenhága belvárosában bántalmazta őt egy férfi - közölte a miniszterelnök hivatala.

Frederiksen "biztonságban van, de megrázta" a pénteki incidens - fűzte hozzá a hivatal szombati közleményben, amelyben azt is bejelentették, hogy a kormányfő aznapra tervezett programjait lemondták.

A 39 éves férfit, aki a szemtanúk szerint megütötte a kormányfőt, a rendőrség rögtön őrizetbe vette. A gyanúsított előzetes letartóztatásáról döntő tárgyalást szombaton tartották meg egy kerületi bíróságon. A férfit a bíróság 12 napra vizsgálati fogságba helyezte.

Az incidens Koppenhága központjában, a Kultorvet téren történt. A gyanúsított esetlegesen tudható indítékáról egyelőre nem adtak ki tájékoztatást. Szemtanúk szerint a férfi a téren odasétált a kormányfőhöz, és olyan erősen meglökte a vállát, hogy ő megtántorodott, de el nem esett, és saját lábán távozott a helyszínről.

A koppenhágai rendőrség közölte: a férfi tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el. Hozzáfűzték, hogy véleményük szerint a gyanúsított nem politikai indítékból követte el tettét.

A bíróság a férfi vizsgálati fogságba helyezésének egyik indokaként azt hozta fel, hogy "a vádlottnak nincs kapcsolata Dániával, és fennáll a szökés veszélye".

A durva támadást Európa-szerte elítélték a politikai vezetők.

"Megdöbbenéssel értesültem a barátom, Mette Frederiksen, szövetségesünk, Dánia miniszterelnöke elleni erőszakos cselekményről. Határozottan elítélek minden politikai vezető elleni erőszakot" - írta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X közösségi médiaplatformon.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közleményében "megvetésre méltó tettnek" nevezte a támadást, és hangsúlyozta, hogy az "szemben áll mindazzal, amiben hiszünk és amiért harcolunk Európában".

Emmanuel Macron francia elnök szintén elítélte és "elfogadhatatlannak" nevezte a történteket, és gyors felépülést kívánt Frederiksennek.

Petteri Orpo finn kormányfő közleményében ugyancsak határozottan elítélte a demokratikusan megválasztott vezetők elleni erőszak minden formáját.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kijelentette: "egy demokratikusan megválasztott vezető elleni támadás egyúttal a demokráciánk elleni támadás is".

A 27 tagállamot tömörítő Európai Unióban csütörtökön kezdődtek meg és vasárnap estig tartanak az európai parlamenti választások. Dániában csak vasárnap voksolnak az emberek.

Médiajelentések szerint

a Frederiksen elleni támadás nem kampányrendezvényen történt.

A 46 éves Frederiksen a dán Szociáldemokrata Párt vezetője, és 2019 óta az ország miniszterelnöke.

Dániában ritkán fordulnak elő támadások politikusok ellen.

2003-ban két aktivista piros festékkel leöntötte a parlamentben Anders Fogh Rasmussen akkori kormányfőt, a támadókat azonnal őrizetbe vették.

Címlapról ajánljuk
Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

A nagybani piacon átlagban 15-20 százalékkal, a kiskereskedelemben pedig 10-20 százalékkal olcsóbb a gyümölcs és a zöldség idén, mint tavaly nyáron. Ennek részben az az oka, hogy itthon és Európa-szerte is sokkal jobb lett a termés, mint az előző két évben – mondta az InfoRádióban az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának stratégiai elemzője.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×