eur:
396.28
usd:
369.85
bux:
71878.79
2024. július 2. kedd Ottó
A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) felvétele a Csango-6 holdszondáról, amelyet a holdjáró készített a leszállást követően 2024. június 4-én. A szonda kőzet- és talajmintákat gyűjt a Hold eddig nem kutatott, rejtett oldalán. A mintákat várhatóan június végén hozzák vissza a Földre.
Nyitókép: MTI/AP/CNSA/Hszinhua

Új kínai követelés a Holddal kapcsolatban

Kína külföldi tudósoknak is hozzáférhetővé teszi a Csang'o-6 űrszonda által a Hold „sötét” oldaláról hozott kőzetmintákat. Egyben felszólította az Egyesült Államokat, hogy számolja fel a tudományos együttműködés akadályait.

A világ tudósai szabadon megvizsgálhatják a Csang’o-6 űrszonda által a Hold felderítetlen oldaláról hozott mintákat – közölte csütörtökön a Kínai Nemzet Űrkutatási Ügynökség (CNSA) egyik vezetője. Az újabb kínai szonda majdnem két hónapos küldetés után, kedden tért vissza a Földre és landolt a Kínához tartozó Belső-Mongóliában.

A küldetést történelminek is nevezik, mivel a Csang'o-6 eddig az egyetlen emberi eszköz, amely a Holdnak azon a részén landolt, amit a Földről soha nem látni. A felajánlást Pien Csikang, a kínai űrügynökség alelnöke tette, aki közben burkoltan bírálta az Egyesült Államokat, és felszólította Washingtont, hogy „el kellene hárítania az akadályokat” a két ország közötti együttműködés elől. „A Hold távoli oldalának geológiai szerkezete, anyagösszetétele és korai kozmikus környezete tele van rejtélyekkel”- mondta az illetékes.

Törvény korlátozza az amerikai-kínai közös űrkutatást

Egy pekingi sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy az amerikai tudósok részt kívánnak-e venni ebben a kutatásban, Pien azt válaszolta, hogy „azt hiszem, igen”.

„[De] ha az USA valóban normális űrkutatási partnerséget akar Kínával, akkor szerintem gyakorlati intézkedéseket kellene tenniük az együttműködést korlátozó akadályok elhárítására” - fogalmazott.

Konkrétan az úgynevezett Wolf-törvénykiegészítésre utalt,

amely szerinte blokkolja a két ország űrkutatási együttműködését. A 2011-ben elfogadott kiegészítés megtiltja a NASA-nak, hogy a Kongresszus kifejezett engedélye nélkül kormányzati pénzeket használjon fel közvetlenül Kínával folytatott űrkutatási kooperációra.

Kína: nem lehet leállítani bennünket

Pien arra is utalt: Washington nem tudja elakasztani Peking menetelését az űrben. Kína űrkutatási eredményeit saját erőfeszítéseinek és tudásának köszönheti, „és bár az amerikai törvény akadályozta az együttműködést, ez nem akadályozhatja a kínai űripar gyors fejlődését”- mondta.

Liu Junfeng, a kínai űrügynökség nemzetközi együttműködésért felelős vezetője elmondta, hogy pályázati felhívást tettek közzé a kutatásban részt venni kívánó nemzetközi tudósok számára. A Csang'o-6 küldetést Pakisztánnal, Franciaországgal, Olaszországgal és az Európai Űrügynökséggel együttműködésben hajtották végre négy tudományos hasznos teherrel, köztük egy „mikroműholddal” és egy radongáz-érzékelővel.

Már tervben van két további misszió, a 7-ben hat külföldi „hasznos terhet” visznek fel, a 8-ban már 200Kg-os lesz a szállítmány, amelyen az eddig bejelentkezők szerint 10 ország osztozik.

A kínai illetékesek közölték, hogy a világűr távoli részein való életet támogató kognitív képességeket és egészségügyi témákat akarnak kutatni.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×