eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Tűzoltók az Érsekújvár (Nové Zámky) közelében történt vonatbaleset helyszínén 2024. június 27-én. Egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat egy autóbusszal ütközött, a balesetben öten életüket vesztették, öten pedig megsebesültek.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.

A tragédia csütörtökön délután öt órakor egy sorompóval és fényjelzéssel ellátott vasúti átkelőnél történt. Az autóbuszt kettészakította az ütközés, felborult és kigyulladt, a vonat mozdonya is kiégett. Az Érsekújvárból Koltára tartó menetrend szerinti buszjáraton nyolc utas volt, a Prágából Budapestre tartó gyorsvonattal körülbelül kétszázan utaztak.

A mentőegységek autókkal és helikopterekkel siettek a sérültekhez. A mentést azonban nehezítette, hogy a szerdai özönvízszerű eső miatt a legközelebbi, érsekújvári kórházban nem tudták fogadni a sérülteket, így azokat a pozsonyi, a lévai, a nyitrai és a révkomáromi kórházba szállították. A legelső hírek négy halálos áldozatról szóltak, a hajnali fél egykor kiadott jelentés szerint viszont hétre emelkedett a halottak száma.

A helyszínelés és a nyombiztosítás csütörtökön este is zajlott, közlekedési szakértők és nyomozók bevonásával, a környéket pedig rendőrkutyákkal fésülték át. Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter azonnal a baleset helyszínére ment, ahol a késő esti órákban azt mondta, még nem sikerült azonosítani a baleset halálos áldozatait. Sajtóinformációk szerint az autóbusz szabályosan várakozott az átkelőnél, akkor indult el, amikor felnyílt a sorompó és fehérre váltott a fényjelzés, viszont a vonat is ekkor érkezett az átjáróhoz. „Az autóbusz sofőrje nincs életveszélyes állapotban, viszont őt is kórházba szállították” – tájékoztatott a belügyminiszter, hozzátéve, mindent megtesznek azért, hogy kivizsgálják a baleset körülményeit.

Matúš Šutaj Eštok a közösségi médiában közzétett bejegyzésében óvatosságra szólította fel az embereket, rámutatva, hogy egy századmásodperc alatt is örökre megváltozhat az életük. „Legyen ez a szomorú eset emlékeztető mindannyiunk számára, hogy figyeljünk a közlekedés biztonságra a vasúti átkelőknél is” – írta Matúš Šutaj Eštok, és köszönetet mondott a mentőalakulatoknak. Peter Pellegrini államfő szintén a közösségi oldalán fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. „Bárcsak a jövőben az ilyen katasztrófák elkerülnék Szlovákiát” – írta a brüsszeli uniós csúcson tartózkodó szlovák elnök.

A balesetet szenvedett vonat utasait pólóbuszokkal szállították Párkányba, az útszakaszt lezárták, és a vasúti közlekedés egész este szünetelt. A Szlovák Vasúttársaság éjfél után a közösségi hálón arról tájékoztatott, hogy várhatóan pénteken hajnalban újra indul a közlekedés az egyik vágányon.

Három héttel ezelőtt Csehországban történt hasonlóan súlyos baleset, amikor tehervonattal ütközött a RegioJet magántársaság Prágából Kassára tartó járata Pardubicében. Abban az ütközésben négyen vesztették életüket, és több tucat utas megsérült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×