eur:
396.21
usd:
369.36
bux:
70448.64
2024. június 25. kedd Vilmos
Nagy-Britannia, London.
Nyitókép: Travelpix Ltd / Getty Images

Így írtak a brit lapok az európai parlamenti választások eredményeiről

Az Európai Parlamenti választások eredménye Nagy-Britanniában is hullámokat vetett. A lapok főként a váratlanul bejelentett francia előrehozott választásokat emelték ki.

Nagy-Britanniában a vezető témák a javában zajló parlamenti választási kampány és egy görög szigeten eltűnt népszerű tévés műsorvezető halála, de a hétfői lapok kitérnek az európai parlamenti választásokra is.

A szalagcímek főként Macron francia elnök kudarcával, az ottani radikális jobboldal győzelmével és a sokkoló, előrehozott parlamenti választási bejelentéssel foglalkoznak.

"Macron vereséget szenvedett a jobboldal európai előretörésében" - írta a címlapon konzervatív Telegraph, amely szerint "megalázó", ami történt vele. Hétfő reggeli online cikkében hozzátette:

Scholz német kancellárra is nyomás nehezedik, hogy "súlyos veresége után előrehozott választásokat írjon ki". "Scholzot megalázták, Németország most már válságban van"

- olvasható egy véleménycikkben.

A lap vasárnap hosszú írást szentelt Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek, akit az EU királycsinálójának nevezett. A cikk szerint Meloni az őt korábban szalonképtelennek tartó politikusokkal is együtt tud dolgozni, sőt olyanokkal is, akik egymás riválisai. Ezt úgy érte el, hogy Ukrajna támogatójává vált, pedig korábban még méltatta Putyin orosz elnököt.

Az újság arra utal: a francia és a német radikális jobboldali erők sikerének kulcsa a nettó zéró kibocsájtási politikák, az Ukrajna európai alapokból történő, jelentős pénzügyi támogatása elleni és bevándorlás korlátozását követelő kampányuk.

A politikai mainstream másik oldalán, a Guardian nyomtatott kiadása is a francia hírrel volt elfoglalva. Online cikkeiben megjegyezte: "Németországban és Ausztriában a populista jobboldal elképesztő módon előretört, de úgy tűnt, az Európa-barát centrum tartja a helyét". Ez komplikálja majd az európai szintű törvénykezést. Ez a lap is potenciális királycsinálónak nevezi Melonit, aki "kényelmesen megelőzte" balközép ellenfeleit.

A liberális lap a Fideszre is kitért, amely szerinte "a vártnál gyengébben teljesített". Vasárnap viszont testvérlapja,

az Observer olyan cikket közölt, amelynek címe szerint "Az Orbán Viktor és a kemény jobboldal rabságában, Európa az igazság pillanatával néz szembe".

A lap "pro-putyinista, eurófób, toxikus és Boris Johnson valamint Nigel Farage stílusában hadováló vezetőnek" nevezi a magyar miniszterelnököt - további kreatív kifejezések kíséretében - , aki "a populista, nacionalista, szuverenista" európai erők példaképe. A lap szerint "túlméretezett pókként szövi Európa jövőjét" és befolyása lehet az európai parlamenti szövetségek és egy "kemény-jobb szuperfrakció" formálásában.

A brit lapok sorában a mérsékelt-konzervatív Times a francia választási bejelentés nyomán úgy véli: Macron elnök lépése a II. Világáború után első ízben a hatalom küszöbére juttatta a kemény jobboldalt, amely a háborúban kollaborált a nácikkal. A Financial Times üzleti lap szerint pedig "a szélsőjobboldal előretörése" nyomán "bevándorlás-ellenes és anti-zöld" irányba billenhet az Európai Parlament és az eredmény komplikálhatja Ursula von der Leyen újraválasztási esélyeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik a legértékesebb Eb-sztárok között, a magyar válogatott viszont csak a 19.
listák

Szoboszlai Dominik a legértékesebb Eb-sztárok között, a magyar válogatott viszont csak a 19.

A teljes angol keret értéke a fele annak az összegnek, amiért a magyar állam visszavásárolta a ferihegyi repülőteret – mondta az InfoRádióban Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az oroszok hagyományosan nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a Balkánon fekvő Szerbiával, most azonban távolodni látszik egymástól a két ország. Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda őrnagya, az Azov-dandár megbízott parancsnoka egy hosszú Telegram-posztban kelt ki egy ukrán tábornok ellen, aki – állítása szerint – sokkal több ukrán katona halálát okozta, mint az orosz tábornokok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aztán leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az államfő ezen kívül kérte az államvédelmi testületek megtisztítását, miután egyre aggasztóbb vádakat fogalmaztak meg a szervezetek néhány tagja ellen – írja a The Guardian. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×