eur:
396.48
usd:
370.86
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nagy-Britannia, London.
Nyitókép: Travelpix Ltd / Getty Images

Így írtak a brit lapok az európai parlamenti választások eredményeiről

Az Európai Parlamenti választások eredménye Nagy-Britanniában is hullámokat vetett. A lapok főként a váratlanul bejelentett francia előrehozott választásokat emelték ki.

Nagy-Britanniában a vezető témák a javában zajló parlamenti választási kampány és egy görög szigeten eltűnt népszerű tévés műsorvezető halála, de a hétfői lapok kitérnek az európai parlamenti választásokra is.

A szalagcímek főként Macron francia elnök kudarcával, az ottani radikális jobboldal győzelmével és a sokkoló, előrehozott parlamenti választási bejelentéssel foglalkoznak.

"Macron vereséget szenvedett a jobboldal európai előretörésében" - írta a címlapon konzervatív Telegraph, amely szerint "megalázó", ami történt vele. Hétfő reggeli online cikkében hozzátette:

Scholz német kancellárra is nyomás nehezedik, hogy "súlyos veresége után előrehozott választásokat írjon ki". "Scholzot megalázták, Németország most már válságban van"

- olvasható egy véleménycikkben.

A lap vasárnap hosszú írást szentelt Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek, akit az EU királycsinálójának nevezett. A cikk szerint Meloni az őt korábban szalonképtelennek tartó politikusokkal is együtt tud dolgozni, sőt olyanokkal is, akik egymás riválisai. Ezt úgy érte el, hogy Ukrajna támogatójává vált, pedig korábban még méltatta Putyin orosz elnököt.

Az újság arra utal: a francia és a német radikális jobboldali erők sikerének kulcsa a nettó zéró kibocsájtási politikák, az Ukrajna európai alapokból történő, jelentős pénzügyi támogatása elleni és bevándorlás korlátozását követelő kampányuk.

A politikai mainstream másik oldalán, a Guardian nyomtatott kiadása is a francia hírrel volt elfoglalva. Online cikkeiben megjegyezte: "Németországban és Ausztriában a populista jobboldal elképesztő módon előretört, de úgy tűnt, az Európa-barát centrum tartja a helyét". Ez komplikálja majd az európai szintű törvénykezést. Ez a lap is potenciális királycsinálónak nevezi Melonit, aki "kényelmesen megelőzte" balközép ellenfeleit.

A liberális lap a Fideszre is kitért, amely szerinte "a vártnál gyengébben teljesített". Vasárnap viszont testvérlapja,

az Observer olyan cikket közölt, amelynek címe szerint "Az Orbán Viktor és a kemény jobboldal rabságában, Európa az igazság pillanatával néz szembe".

A lap "pro-putyinista, eurófób, toxikus és Boris Johnson valamint Nigel Farage stílusában hadováló vezetőnek" nevezi a magyar miniszterelnököt - további kreatív kifejezések kíséretében - , aki "a populista, nacionalista, szuverenista" európai erők példaképe. A lap szerint "túlméretezett pókként szövi Európa jövőjét" és befolyása lehet az európai parlamenti szövetségek és egy "kemény-jobb szuperfrakció" formálásában.

A brit lapok sorában a mérsékelt-konzervatív Times a francia választási bejelentés nyomán úgy véli: Macron elnök lépése a II. Világáború után első ízben a hatalom küszöbére juttatta a kemény jobboldalt, amely a háborúban kollaborált a nácikkal. A Financial Times üzleti lap szerint pedig "a szélsőjobboldal előretörése" nyomán "bevándorlás-ellenes és anti-zöld" irányba billenhet az Európai Parlament és az eredmény komplikálhatja Ursula von der Leyen újraválasztási esélyeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Új európai parlamenti frakció jöhet, Orbán Balázs is megszólalt

Új európai parlamenti frakció jöhet, Orbán Balázs is megszólalt

A Politico értesülései új európai parlamenti frakció alapításában gondolkodik a Fidesz, a Jaroslaw Kaczynski vezette korábbi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pártja, az ANO, továbbá az előző szlovén kormányfő, Janez Jansa pártja, a Szlovén Demokrata Párt. Eközben Babis korábbi cseh kormányfő már bejelentette az új frakció létrehozását, míg Orbán Balázs, Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai tanácsadója úgy fogalmazott a 444-nek, hogy van esély arra, hogy összeáll a csoport.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×