eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője pártjának római eredményváróján az európai parlamenti választások éjszakáján, 2024. június 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Giorgia Meloni: az európai tengely elmozdult a baloldalt felváltó politikai erők felé

Erősödött a jobboldali Olasz Testvérek, és a két kisebb olasz kormánypárt is.

Az európai parlamenti választások üzenete világos: a tengely elmozdult a baloldal alternatíváját képviselő erők felé, és ez jó hírnek számít - kommentálta az eredményeket Giorgia Meloni kormányfő, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke hétfőn.

A belügyminisztérium a nem végleges, de kilencvenkilenc százalékos feldolgozottságú szavazatszámlálási adatokat közölte. Egyes szavazóhelyiségekben ugyanis még mindig nem sikerült lezárni a számlálást.

Giorgia Meloni úgy vélte, akárhogy is alakuljanak a végső számok és a többség az Európai Parlamentben, "több mint biztos, hogy egy pragmatikusabb Európára lesz szükség".

Világos üzenetnek nevezte, hogy Európa politikai tengelye elmozdult azon erők felé, amelyek a baloldal alternatíváját képviselik, és a tengelymozgást is "pragmatikus és nem ideológiai politikákkal kell megvalósítani" - hangoztatta a jobboldali olasz kormánypárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsoport elnöke a Tg1 közszolgálati televízió híradónak adott nyilatkozatban.

Giorgia Meloni "rendkívüli, egyáltalán nem magától értetődő" eredménynek nevezte pártja szereplését.

Az Olasz Testvérek (FdI) 28,8 százalékon teljesített, ami azt jelenti, hogy a 2022 szeptemberében kormányra került párt, amely akkor 26 százalékot kapott, tovább erősödött. A 2012-ben alakult FdI az öt évvel ezelőtti EP-választásokon valamivel több mint 6 százalékot kapott.

Erősödött a két kisebb kormánypárt is: az Antonio Tajani vezette Hajrá Olaszország (FI) 9,6 százalékot szerzett a 2022-es 8,8 százalék után, a Matteo Salvini vezette Liga pedig 9,1 százalékot a 2022-es 8,9 után.

A Hajrá Olaszország és a Liga így majdnem fej fej mellett végzett: nem sikerült Salvini terve, hogy második kormányerővé tornázza fel a Ligát.

Az eredmények szerint az Olasz Testvérek, a Hajrá Olaszország és a Liga túllépte a 2022-es parlamenti választásokon együtt szerzett 44 százalékot.

Matteo Salvini pártjának milánói székházában azt mondta, hogy a jobbközép kormány erősebb, mint valaha, ezért nem módosul az eddigi belső egyensúly . "Remélem viszont, hogy Európában változik a politika. A jobbközépben bízom Európában is" - mondta Matteo Salvini. "Kéz- és lábtörést" kívánt európai szövetségesének, a Nemzeti Tömörülést (RN) vezető Marine Le Pennek a június végére kitűzött francia választásokon, amelyek Matteo Salvini szerint jelentős fordulathoz vezethetnek.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt (PD), amely 2002-ben nem érte el a húsz százalékot, most 24 százalékra ugrott. A párt vezetését tavaly tavasszal Elly Schlein főtitkár vette át. A felmérések szerint a PD egykori szövetségese, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) dél-olaszországi szavazatait szerezte meg. A Giuseppe Conte vezette ötcsillagosok nem érték el a tíz százalékot, ami a 2013-ban indult párt mindenkori legalacsonyabb eredményének számít.

Bejutott az Európai Parlamentbe a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) 6,7 százalékkal, melynek egyik listavezetője a Magyarországon házi őrizetben levő antifa aktivista, Ilaria Salis, aki 174 ezer szavazatot kapott. Az AVS sajtótájékoztatóján a nő apja, Roberto Salis elmondta, hogy Ilaria Salis megválasztása azt jelenti, hogy "haza tudjuk őt hozni (...), csak a képviselői immunitást igazoló papír kell ahhoz, hogy a magyar bíró felfüggessze a vele szembeni tárgyalást". Az apa úgy vélte, hogy "a jobboldal előretörése még jelentősebbé teszi Ilaria kiszabadítását".

Nem tudta átlépni a négyszázalékos küszöböt az Európai Parlamentbe szükséges bejutáshoz a Carlo Calenda vezette Azione, valamint a Matteo Renzi és Emma Bonino alkotta Európai Egyesült Államok szövetség sem.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×