eur:
395.43
usd:
368.36
bux:
71588.28
2024. július 2. kedd Ottó
This image was captured at Prague, the capital city of Czech. The bridge on left side is famous Charles bridge built on Vltava river. The building in the middle is Prague town hall, standing on a high place across the river.
Nyitókép: Eric Yang/Getty Images

A csehek már a szavazófülkében vannak – eredmény mégsem lesz vasárnapig

Csehországban pénteken 14 órakor nyitottak a szavazóhelyiségek, és elkezdődött a kétnapos EP-választás, ezt megelőzően csütörtök este zajlott le az utolsó választási vitaműsor a televízióban. A kampány során a legnagyobb visszhangot az európai zöld átállás terve és a migráció témája váltotta ki. A kampányt ugyanakkor a személyes csatározások uralták választási programok helyett.

Csehországban kétnapos az európai parlamenti választás, pénteken és szombaton is az urnákhoz járulhatnak a választópolgárok. A szavazóhelyiségek szombat délután kettőkor zárnak, de az eredményhirdetéssel – akárcsak az unió összes többi tagállamában – megvárják a vasárnap este 11 órát, amikor az utolsó választási helyiségek is bezárnak Olaszországban.

Harminc párt és koalíció indul az európai parlamenti választáson, a cseheknek (is) 21 képviselői szék jut a 720 fős brüsszeli testületben.

Az elmúlt hónapokban ismertetett közvélemény-kutatások rendre az ellenzéki ANO mozgalmat hozták ki a választás győztesének, de az utolsó hetekben jól hajrázott a Spolu pártkoalíció, amely most csak pár százalékkal van lemaradva az Andrej Babiš korábbi miniszterelnök által irányított ANO mögött.

Négy közvélemény-kutató intézet országos felméréseinek összesített eredménye szerint az ANO 26-27 százalékon áll, míg a Spolura a választók 20-22 százaléka adná a voksát. A kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek, valamint a Cseh Kalózpárt külön-külön 8-13 százalékra számíthat.

Az említetteken kívül bejutna még az Európai Parlamentbe az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia, amely idén a parlamenten kívüli Trikolóra párttal indul, a kommunista párt és a parlamenten kívüli Prísaha-Motoristi pártkoalíció.

A választási kampány két meghatározó témája a Green Deal és a migráció volt. A cseh gazdák az európai zöld megállapodás elleni tiltakozásul idén februárban több száz traktorral bénították meg a fővárost, Prágát.

„A Green Dealt sajnos Andrej Babiš és az ANO-kormány fogadta el, a hibák helyrehozása pedig ránk maradt” – mondta a csütörtök esti választási vitaműsorban Petr Fiala miniszterelnök a Spolu pártkoalíció képviseletében.

Karel Havlíček, az ANO mozgalom képviselője visszautasította a kormányfő bírálatát. „Babiš úr az utolsó részletekig megbeszéléseket folytatott a Green Dealről. Neki köszönhető, hogy a zöld megállapodás ma nem kötelező érvényű minden tagállam számára” – mondta.

Jiří Pehe politológus szerint a választási kampányt a személyes csatározások uralták a választási programok kifejtése helyett. „Több jelölt azt sem igazán tudja, pontosan miről szól az európai parlamenti képviselet, és milyen munka vár rá az Európai Unióban” – jegyezte meg a politológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×