eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Close-up Of Male Judge In Front Of Mallet Holding Documents
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Törvénymódosítás: enyhülnek a büntetési tételek Szlovákiában

Több napon át tartó heves vitát követően jóváhagyta a pozsonyi parlament a szlovák büntető törvénykönyv módosítását, melynek értelmében csökkennek a büntetési tételek, változnak a vagyon elleni bűncselekményekre vonatkozó kárküszöbértékek és az elévülési idők.

A büntető törvénykönyv módosítását még tavaly decemberben hagyta jóvá Robert Fico kormánya arra hivatkozva, hogy a büntetőtörvények egyes tételeit „emberségesebbé” kell tenni, a különleges ügyészséget pedig meg kell szüntetni. Utóbbit azzal indokolták, hogy a mindössze néhány éve létrehozott intézmény kilóg a szlovákiai ügyészségek rendszeréből, valamint azzal is, hogy ki kell vonni a vádhatóságot a politikai befolyásolás lehetősége alól.

A bírálatok megfogalmazói azt állítják, hogy a különleges ügyészséget a tavaly szeptemberi előre hozott választásokig kormányzó liberálisok a jelenlegi kormánypártok politikai ellehetetlenítésére használták fel. Pontosítják továbbá a rendőrség és az ügyészség, valamint az együttműködő vádlott közötti együttműködés fogalmát és feltételeit.

Nagyobb teret kap a pénzbüntetés, illetve a házi őrizet.

Az utóbbival a szlovák börtönök túlzsúfoltságára is reagálnak. Az új jogszabálynak az is célja, hogy az egyes bűncselekménytípusok aránytalanul szigorú büntetéseit enyhítse, figyelembe véve az egyes bűncselekmények társadalmi veszélyességét.

A módosítás eredményeképp több bűncselekmény elévülési ideje is lerövidül. Az ellenzék részéről leginkább bírált passzus a szexuális erőszak elévülési idejének csökkentése. A jövőben ugyanis a felére, húszról tíz évre csökken az elévülési idő nemi erőszak és kiskorúak szexuális zaklatása esetén. Zuzana Števulová, a Progresszív Szlovákia parlamenti képviselője szerint a koalíció számára annyira fontos a saját büntetlensége, hogy az sem érdekli, ha a szexuális bűncselekmények áldozatainak eloszlatja minden reményét az igazságszolgáltatásra.

A reform parlamenti vitája során az ellenzéki pártok különböző obstrukciókkal hosszabbították a vitát. Jórészt arra hivatkoztak, hogy a büntető törvénykönyv változtatásai a bűnelkövetők érdekeit védik. A törvénymódosítást végül csütörtök este megszavazta a parlament. Az ellenzék bojkottálta a szavazást.

A büntető törvénykönyv módosításának folyamatát kormányellenes tüntetések sora kísérte számos városban.

Zuzana Čaputová államfő is a bírálók táborába tartozik, aki a szavazást követően azt mondta, mérlegelni fog minden lehetőséget, hogy a módosítás ne lépjen hatályba. A módosítás jóváhagyása szerinte rossz hír az országnak és polgárainak. A reformot bírálta az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetsége is, januárban pedig az Európai Parlament is kiadott egy állásfoglalást, melyben megfogalmazták, hogy az igazságügyi reform aggodalomra ad okot a jogállamiság szlovákiai helyzetére vonatkozóan. Erre reagálva a szlovák külügyminisztérium határozottan elutasította, hogy az Európai Parlament beavatkozzon Szlovákia belügyeibe.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×