eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Mike Johnson kongresszusi házelnök "besöpörte" első győzelmét

Újra megkegyelmeztek az amerikai költségvetésnek – és az állami dolgozóknak is. Az amerikai Kongresszus elfogadta azt az áthidaló törvényjavaslatot, aminek nyomán fenntartják a szövetségi állam finanszírozását. Pedig a republikánus keménymag már megint szembe akart menni új házelnökével.

Most pár hónapig megint nem fenyeget az amerikai költségvetési leállás réme – a Kongresszus kedden "észhez tért", és a két nagy párt képviselőinek széles körű támogatásával elfogadta a kormányzat leállását megakadályozó ideiglenes finanszírozási törvényt.

A jogszabály január közepéig biztosítja a kormányzat finanszírozását. Még a Szenátusnak is rá kell bólintania, de ott a demokrata és a republikánus vezetők már támogatásukról biztosították.

Napokkal ezelőtt még úgy tűnt: a republikánus kemény mag, amely megbuktatta a soraiból kikerült korábbi házelnököt, szembe megy új választottjával is.

Mike Johnson ezért a másik oldalon ülő demokratáknál puhatolózott.

A leállás megakadályozásához a szenátusnak és a republikánus többségű képviselőháznak olyan jogszabályt kell elfogadnia, amelyet Joe Biden elnök aláírhat, mielőtt pénteken lejárna a szövetségi ügynökségek jelenlegi finanszírozása.

A tervezetet végül 336 igen és 95 nem mellett fogadta el az alsóház, ami Mike Johnson házelnök győzelme.

Johnsont kevesebb mint három hete választották meg a posztra, miután hetekig tartó forrongás után a ház vezető nélkül maradt. Közben a felsőház, a Szenátus vezetője, a demokrata Chuck Schumer kedd este, a szavazást követő nyilatkozatában azt mondta: örül, hogy a törvényjavaslat "erős kétpárti szavazással" ment át, és hozzátette, együtt fog működni szenátusi republikánus kollégájával, Mitch McConnell-lel, hogy a felsőházban is "a lehető leghamarabb" elfogadják.

Ha rábólintanak a formalitásra, akkor a törvényhozóknak több idejük marad a részletes kiadási törvényjavaslatok kidolgozására, amelyek az amerikai hadseregtől a tudományos kutatásig mindenre kiterjednek.

A republikánus jobbszárny egy része azonban csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a tervezet nem tartalmazza az általuk kért meredek kiadáscsökkentéseket és határvédelmi intézkedéseket.

Johnson házelnök elődjét, Kevin McCarthy-t a házelnöki poszton egy maroknyi republikánus tette lapátra egy hasonló szeptemberi szavazás után, amelynek során a demokrata szavazatokra támaszkodott a leállás elkerülése érdekében.

Bár Johnson is hasonlót lebegtetett, a keményvonalas konzervatívok most azt mondták, hogy nem fordulnak ellene. Ez volt idén már a harmadik amerikai költségvetési vészhelyzet, a 31 billió dolláros amerikai államadósság tavasszal többhónapos patthelyzetet okozott és a fizetésképtelenség szélére sodorta az amerikai szövetségi államot.

A Moody's hitelminősítő múlt pénteken emiatt "stabilról" "negatívra" rontotta az Egyesült Államokra adós-osztályzatát, és megjegyezte, hogy a magas kamatlábak tovább növelik a hitelfelvételi költségeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×