eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sajtótájékoztatót tart a Minszktől délre fekvő Aszipovicsi településen lévő katonai támaszponton, ahol a Szövetségi Eltökéltség-2022 kódnevű közös fehérorosz-orosz hadgyakorlat zajlik 2022. február 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Fehéroroszország „kikövezéssel” fenyegette meg Litvániát

Akár az erő alkalmazását sem tartja kizártnak a NATO-tag szomszéddal szemben egy magas rangú fehérorosz illetékes. Az ok: Litvánia blokkolja az eddig a területén áthaladó kereskedelmi forgalmat az orosz Kalinyingrádi exklávéval. Az illetékes válasza: akkor „kikövezzük” az oda vezető folyosót.

A harcias megjegyzésre a Zerkalo (Tükör) nevű független fehérorosz médium figyelt fel. Jelentése szerint Pavel Muravejko, a Fehérorosz Állambiztonsági Tanács Első Helyettes Titkára egy „ideológiai szemináriumon” szólalt fel.

Azt mondta, országának „minden oka megvan” a Litvánia elleni agresszív fellépésre, hogy biztosítsa a fehérorosz termékek tranzitját.

A felszólalást más lapok, a European Pravda és a Vecsernyij Minszk is idézte még október 24-én. Utóbbi lap hosszabb cikket szentelt az illetékes helyzetfelmérésének és annak, hogy miként tud Fehéroroszország fejlődni a szankciók közepette. (A nyugati államok az Ukrajnát megtámadó Oroszország támogatásával vádolják Minszket, és ezért vele szemben is szankciókat vezettek be, a korábbi, demokráciapárti tüntetők elleni fellépést büntető lépések nyomán.)

Muravejko megemlítette, hogy Litvánia immár nem ad turistavízumot fehérorosz állampolgároknak, lezárt néhány határátkelőt, ami állítólag ahhoz vezetett, hogy leállt a közlekedés. Különösen az dühítette fel, hogy szavai szerint „Litvánia blokkolja a tranzitforgalmat”.

Ez alatt a Litvánián keresztül az orosz Kalinyingrádi exklávéba történő fehérorosz szállítások akadályozását értette. Mindez az úgynevezett

Suwalki-korridoron

át történt eddig – ami Litvánia és Lengyelország határa mentén fut. Ez a legrövidebb útvonal a fehérorosz terület és Kalinyingrád között. A minszki vezetés sérelme emellett az, hogy nem szállíthatnak a litván kikötőkből a világpiacra fehérorosz műtrágyatermékeket.

„Litvánia gyakorlatilag megtiltotta, hogy átszállítsuk a határon a termékeinket... a nemzetközi jog bármely normája szerint ez kereskedelmi agresszió és ebből az következik, hogy erőt alkalmazhatunk, hogy áttörjünk a számunkra fontos korridoron” – fogalmazott Muravejko.

Mindezt úgy mondta a fehérorosz illetékes, hogy

Litvánia a NATO-tagja, és a területe ellen indított támadás – papíron – kollektív NATO-választ váltana ki a közös védelemről szóló, 5. cikkely értelmében.

Erre maga Muravejko is utalt, amikor azt mondta, „más esetben a világ nem ítélné el” országát, de most „nem kockáztatja meg... a Nyugat részéről megnyilvánuló példátlan nyomás miatt”.

A Suwalki-korridor – egy 100 kilométer hosszú határszakasz – kérdése már felmerült az elmúlt hónapokban, amikor Lengyelországban attól tartottak, hogy a Fehéroroszországba száműzött Wagner-zsoldoscég katonái támadhatják meg a területet. Kommentátorok arról írtak, hogy egy háborús forgatókönyv szerint Oroszország számára létfontosságú lenne a folyosó elfoglalása, hogy elvágja a balti államokat a többi NATO-szövetségestől. Igaz, azóta az északon fekvő Finnország NATO-tag lett és küszöbön áll Svédország felvétele is.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×