eur:
393.14
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Elon Musk. Forrás: X / 4₿
Nyitókép: Forrás: X / 4₿

A macsó Musk Twitter-háborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat. De kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.

Nincs olyan hét, vagy talán nap sem, hogy Elon Musk, a Tesla-alapítója, a Space X rakétacég és az X közösségi médium gazdája ne nyilvánulna meg valamilyen fajsúlyos globális kérdésben. Donald Trumpnak is jobb lenne figyelnie, mert Musk kezd az ő babérjaira törni, annyit tweetel.

A dél-afrikai származású és kanadai állampolgárságú, de Amerikában élő Musk első nagy céltáblája a napokban Németország volt, amikor a milliárdos üzletember újból megnyilvánult az illegális migráció kérdésében. (Előzőleg azt Soros György számlájára írta, aki szerinte el akarja pusztítani a nyugati civilizációt).

„Német pénzből, az olasz partokra”

Egyes médiumok példátlan nyilvános veszekedésként írják le, ami Musk és Berlin között folyik. Az újabb szópárbaj azzal indult, hogy a radikális jobboldali RadioGenoa fiók pénteken azt írta az X-en (régi nevén a Twitteren):

„Német civilszervezetek hajói begyűjtik a Földközi-tengeren az illegális migránsokat, hogy Olaszországban rakodják ki őket... a szervezeteket a német kormány pénze támogatja”.

Musk újraposztolta az üzenetet, hozzátéve: „erről tud-e a német közvélemény?”

Amire jött a berlini külügy válasza: „Igen. Ezt úgy hívják, hogy életmentés”.

Musk ezt már várta és riposztozott:

„Szóval maguk még büszkék is rá. Érdekes. Őszintén, én kétlem, hogy a német lakosság többsége támogatná ezt. Tartottak róla közvéleménykutatást?... Ez biztosan Olaszország szuverenitásának megsértése, hogy Németország szállít nagyszámú illegális migránst olasz földre... olyan inváziósan hangzik”

– dobott be egy kemény kifejezést.

Meloni is dühös Berlinre

Az milliárdos ezzel gyakorlatilag a jobboldali olasz kormánykoalíció oldalára állt, amelyet már eléggé idegesít, hogy a Földközi-tengeren az illegális bevándorlókat szállító lélekvesztők után kutatnak a Berlin által pénzelt NGO-k, amelyek Giorgia Meloni olasz kormánya szerint ezzel bátorítják a migránsok veszélyes átkelését. Róma ezért már korábban is próbálta korlátozni a tevékenységüket.

Video: Musk macsós megnyilvánulása – egy Barett puskával lövöldözik:

Meloni még Olaf Scholz német kancellárnak is levelet írt a múlt héten és jelezte neki, mennyire nem tetszik és mennyire sokkolta, hogy a német kormány megújította a civilszervezeteknek nyújtott anyagi támogatást – miközben Olaszország „különleges migrációs nyomással néz szembe”.

„Németország megerősítette, hogy 400 ezer és 800 ezer euróval támogatja mindkét projektet”

– írta a civilszervezetek támogatásáról a Telegraph című lap.

Kommentátorok megjegyzik: Musk úgy tűnik nem figyel arra, milyen társaságba keveredik. A RadioGenoa, az általa újraposztolt tweet szerzője kiállt a szélsőjobb német AfD párt mellett. „Reméljük ők nyerik meg a (Bajorországban és Hesse tartományban tartott regionális) választást, hogy leállítsák az európai öngyilkosságot”. Amire Musk azt mondta, hogy „nem támogat” egyetlen politikai pártot sem és „nem tudna különbséget tenni az AfD és egy gödör között” – idézte fel a történteket a Financial Times.

Tény azonban, hogy élénken érdekli az illegális migráció témája: egy hete ellátogatott a mexikói határra, hogy helyi politikai és rendfenntartó illetékesekkel beszélgessen.

A Zelenszkij-mém

Közben úgy tűnik, Musk nem tudja lenyelni, hogy ukrán politikusok többször is bírálták, amiért nem áll ki teljes mellszélességgel Kijev mögött (A milliárdos elismerte, hogy közvetlenül beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, felvetette, hogy ENSZ-felügyelet alatt kellene újra megrendezni az ukrán régiók „elcsatolási” népszavazásait és azzal vádolták meg, hogy titokban kikapcsoltatta Ukrajnának nyújtott műholdas internet szolgáltatását a krími orosz flotta elleni ukrán támadás idején. Életrajz írója később visszavonta ezt az állítást.)

Emlékezetes módon, Ukrajna volt „beszólós” berlini nagykövete röviden de velősen küldte el melegebb égtájra ennek nyomán.

Musk hétfőn azzal borzolta a kedélyeket, hogy

„Amikor öt perc telt el úgy, hogy nem kértél valakitől többmilliárd dollár segélyt”

szöveggel kiposztolt egy mémet Zelenszkij ukrán elnökről.

Zelenszkij fejét egy bélgázát kínok közt visszatartó iskolás fiú ismert képére montírozták rá. Nem kellett sokat várni arra, hogy az ukrán népi humor erre megadja a választ, derült ki a Politico tudósításából:

„Szóval maga azért vett meg egy közösségi médiumot, hogy olyan embereket zaklasson, akik azért halnak meg, mert szeretik a szabadságot?” – írta neki Anton Timosenko ukrán stand-up komikus.

„Elon, ezt a Putyinnal folytatott baráti telefonos csevej közepette írtad?”

– szólt be Vaszil Bajdak, egy másik ukrán humorista.

Az Ukrainszka Pravda című lap pedig „ellenmémet” posztolt, rajta Musk fejével: „Amikor öt perc telt el úgy, hogy még nem terjesztettél orosz propagandát”.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×