eur:
394.57
usd:
365.79
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Újoncok szeretteiktől búcsúznak egy moszkvai sorozóirodánál 2022. október 6-án. Az Ukrajna elleni háború miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, ez a védelmi minisztérium szerint mintegy 300 ezer embert érint Oroszországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Hajmeresztő módszerek állhatnak az orosz toborzóirodák tömeges felgyújtása mögött - videó

Egyre több orosz katonai toborzóirodát gyújtanak fel – orosz állampolgárok. Az elmúlt héten legalább 28 ilyen esetről számoltak be. Egyes orosz médiumok szerint „külföldi csalók” zsarolják az elkövetőket tetteikre.

A legtöbb orosz hadkiegészítő parancsnokság elleni gyújtogatást Moszkvában, Szentpéterváron és Tatárföld fővárosában, Kazanyban követték el. Emellett Podolszkban kétszer is felgyújtottak egy toborzóirodát és támadást hajtottak végre többek között a voronyezsi körzetben, a szibériai Omszkban, az Urálon, Szaratovban és a távoli Ulán-Udében.

Az eseteket a Meduza ellenzéki portál összesítette, de a kormánypárti Lenta is hosszú cikket közölt róluk. Mindkét médium szerint a legtöbb őrizetbe vett gyanúsított azt mondta, hogy magukat FSZB-tiszteknek kiadó személyek vették rá őket a gyújtogatásra. Sokan azt a furcsa megjegyzést tették, hogy azt hitték: a toborzóirodák felgyújtásával segítenek valódi bűnözők elfogásában.

De hogy hogyan is tudják rákényszeríteni az embereket a gyújtogatásra? Maga az FSZB azzal a magyarázattal állt elő, hogy „a külföldről tevékenykedő szélhámosok” először zűrös pénzkiadásokba manipulálják bele áldozataikat. „Ezután, hogy visszakapják a pénzt, terrorcselekmények végrehajtására ösztönzik őket, és ezek célpontjai adminisztrációs épületek”.

Ami még közös az esetekben, az az, hogy az elkövetők a leggyakrabban nyugdíjasok vagy középkorú nők

– olyan emberek, akik távol állnak a bűnözők világától – írja a Lenta.

A történet azzal folytatódik, hogy a kihallgatásokon a gyanúsítottak rendre azt mondják: azt hitték, hogy az FSZB, a belügyminisztérium vagy az Orosz Központi Bank dolgozóitól kapott megbízatást hajtják végre a gyújtogatással.

Példaként hoznak fel egy 53 éves szentpétervári, még mindig az édesanyjával élő férfit, aki július 31-én nekihajtott autójával az egyik toborzóiroda ajtajának, majd benzinnel öntötte le és felgyújtotta.

A nyomozók szerint két héttel korábban a Messengeren kapcsolatba lépett vele egy magát titkosügynöknek mondó férfi. Ő elmondta – szól a történet, hogy az irodában olyan fontos papírok voltak, amelyeket Ukrajnába akartak küldeni. Majd felajánlotta a célszemélynek: vegyen részt egy titkos műveletben: szerezze meg a papírokat, de előtte „terelje el a figyelmet azzal, hogy felgyújtja a bejáratot”.

A Krím-beli Feodoszijában egy 51 éves tanárnő dobott Molotov-koktélt a hadkiegészítő parancsnokságra. Őt azzal dolgozták meg, hogy telefonálgatni kezdtek neki, hiteleket vetettek fel vele és férje korábbi halálért bizonyos „nacionalistákat” tettek felelőssé, akik egy adott épületben tartózkodtak.

Ő hozzá is vágta a házhoz a Molotov-koktélt, „ami egy toborzóirodának bizonyult”.

Másnap, Moszkvában egy 70 éves nyugdíjast kapcsoltak le 5 Molotov-koktéllal – és a lista még hosszú.

A Lenta-cikk végén jön egy nyugállományú FSZB-tiszt véleménye: a nyomok Ukrajnába vezetnek, nem a nyugdíjasok mindennapjait kevéssé ismerő más külföldi kémszervezetek állnak a háttérben. Kirilo Budanovot, az ukrán katonai hírszerzés fiatal és kíméletlen főnökét (aki elismerte, hogy Ukrajna „likvidált” orosz propagandistákat), ez alkalommal nem említették.

(A nyitóképen: az ukrajnai frontra induló orosz sorkatonáktól búcsúznak szeretteik.)

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×