eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Eduard Heger szlovák miniszterelnök a V4-Egyiptom csúcstalálkozó utáni sajtónyilatkozaton, a Várkert Bazárban 2021. október 12-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Energia-árplafont vezetnek be a szlovák cégek számára

A cél, hogy minél kevesebb vállalat szűnjön meg a drága energia miatt. A szlovák ársapka egyelőre három hónapig lesz életben, áprilistól az aktuális helyzetnek megfelelően módosítja majd az intézkedést a kormány.

2023. január 1-től március 31-ig energia-árplafon lesz érvényben a szlovákiai cégek számára.

„Az elektromos áramnál ez 199 euró lesz megawattóránként, a gáznál 99 euró/MWh. Efelett az állam fizeti a költségek 80 százalékát” – jelentette be Eduard Heger kormányfő az érdekegyeztető tanács ülését követően, hozzáfűzve, hogy a támogatáshoz fontos a jövő évi állami költségvetés parlamenti elfogadása. „Ezzel az intézkedéssel lefedjük szinte az összes céget. A különösen energiaigényes vállalatok ügyét külön kezeli a gazdasági minisztérium” – tette hozzá a szlovák kormányfő.

Az intézkedés egyelőre március végéig marad érvényben, a kormány akkor kiértékeli a piaci helyzetet és az alapján dönt a továbbiakról. „Az alapján döntjük majd el, hogy folytatjuk-e ezt a segítségnyújtást és milyen formában” – közölte a miniszterelnök. Egyúttal figyelmeztetett, hogy a jövő évi segítségnyújtás feltétele a 2023-as költségvetés parlament általi elfogadása, melynek tervezetében összesen 3,5 milliárd eurót különítettek el ilyen célokra, ebben benne van a cégek megsegítése is.

Igor Matovič pénzügyminiszter is elismételte, hogy

a támogatás feltétele a költségvetés elfogadása.

Becslése szerint az állam körülbelül 500 millió eurót fordít a cégek segítésére 2023 első negyedévében. Úgy tájékoztatott, hogy a cégek idén is körülbelül ekkora támogatást kérhetnek a szeptemberi és októberi energiaszámlák alapján. A támogatásnak azonban lesz felső határa, ez idén év végéig 500 ezer euró cégenként, jövőre pedig maximum havi 100 ezer euró.

A Karel Hirman gazdasági miniszter által ismertetett támogatási séma az összes vállalkozás számára elérhető, az sem feltétel, hogy a cég veszteséges legyen. Az idei segítségnyújtás összegét azért kötik a szeptemberi és októberi energiaszámlákhoz, hogy minél hamarabb ki lehessen fizetni.

A lakossági árakra viszont még várni kell. A szlovákiai háztartásoknak nyújtandó támogatásokról várhatóan jövő héten tárgyal a kormány, Igor Matovič pénzügyminiszter két héten belül ígért végleges lakossági árakat a jövő évre. Azt megerősítette, hogy az áram termelői ára a lakosság számára marad az idei szinten, vagyis 61,2 euró lesz MWh-ként, ahogy arról a Szlovák Villamos Művekkel is megállapodtak.

A kérdés azonban az, hogy ezt mennyivel fogja megnövelni a rendszerhasználati díj, vagyis mennyi lesz az áram felhasználói ára. Ezt az Árszabályozási Hivatal állapítja meg. Korábban azt sem tartották kizártnak, hogy

a rendszerhasználati díj miatt 50-100 százalékos áremelkedés jöhet a lakosság körében.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×