eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Liz Truss új brit miniszterelnök és férje, Hugh OLeary a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. bejáratában 2022. szeptember 6-án. II. Erzsébet brit királynő ezen a napon, Boris Johnson miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta Trusst, a Konzervatív Párt új vezetőjét a kormányalakítással. A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56. miniszterelnöke, egyben a harmadik női kormányfő Margaret Thatcher és Theresa May után.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

A rezsiszámlák befagyasztásával kezdhet az új brit miniszterelnök, nem mindenki boldog

Két évre befagyaszthatja az energiaszámlákat az új brit miniszterelnök. Liz Truss lépése kezdetben segítség lehet a megélhetési válság-sújtotta briteknek, de a piacok megrettentek, mert sokba kerülhet az államnak.

A frissen hatalomra került Liz Truss kampányában vonakodott attól, hogy szociális segélyeket ígérjen a lassan több mint háromszorosára ugrott fűtési számlák miatt dühös briteknek. Kiszivárgott anyagok szerint viszont arra készül, hogy két évre – ha nem is csökkenti, de – befagyasztja a háztartási energiatarifákat.

Kérdés, mennyire lesz népszerű az intézkedés a fogyasztók körében – akik közül sokan sztrájkoltak és sztrájkolnak az év során, mert fizetésük egy részét felfalja az infláció.

Akik nem ugrálnak a boldogságtól, azok a közgazdászok, a befektetők és az üzleti világ.

„Korlátlan teher Nagy-Britanniának, amely felett elveszíthetik az ellenőrzést” – így jellemzete az elképzelésről kiszivárgott dokumentumot a Bloomberg. A hírügynökség a lépés körülbelül 230 milliárd eurónak megfelelő összegbe kerülhet a brit adófizetők számára a következő másfél évben.

Truss gyakorlatilag arra tesz ígéretet, hogy bárhol változzon az energiahordozók világpiaci árai (amelyek egyhamar nem valószínű, hogy esni kezdenének), a londoni kormány fizet, mint a katonatiszt, és a saját – pontosabban a köz zsebéből – állja a „rezsifagyasztási szint” feletti részt.

Mindez azért lényeges, mert közben adócsökkentéseket ígért be, azaz azt, hogy az államkassza bevételektől esik el. Truss elképzelése az, hogy a csökkentések viszont felpörgetik a gazdaságot és így folynak majd be a szükséges adóbevételek.

A „rezsifagyasztás” nem tűnik tarthatónak a most következő tél után – közölte a Bloomberggel Josh Buckland volt brit kormánytanácsadó, a Flint Global nevű cég energetikai szakértője. „A kormány egy sor pénzügyi kihívással néz szembe, nem prudens pénzügyi magatartás ilyet vállalni, amikor éveken át magasak maradhatnak az energiaárak" – mondta.

A Bloomberg elemzői azonban nemcsak károgtak, hanem felvázolták azt is, mi lehet, ha bejönne Liz Truss számítása: az infláció nem nőne tovább, egy éven belül „célkeresztbe kerülne” a Bank of England évi 2 százaéékos inflációs célkitűzése, elkerülnék a britek a recessziót és enyhülne a nyomás, hogy a Bank of England 75 bázisponttal emelje a kamatlábat szeptemberben. Viszont később túlmelegedhetne a gazdaság, ami miatt tartósan maradnának a mostani, magasabb kamatlábak.

Martin Lewis, az átlagpolgárok számára ikonikus státusszal rendelkező pénzügyi guru üdvözölte az ötletet, ami „sokakat kisegítene”, de megemlítette: azokat nem, akik Truss esetleges intézkedése előtt már lefixáltatták a szolgáltatóikkal a tarifáikat – arra számítva, hogy a most várható ársapkánál drágább lesz az energia. „Ha ön az elmúlt 14 napban fixálta le a tarifát, még felmondhatja az alkut” – írta a fogyasztóknak a Twitteren.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×