eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Fico szlovák parlamenti képviselő, volt kormányfő, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke a szlovák parlament ülésén, amelyen a rendőrségi őrizetbe vételéről szóló ügyészségi kérelemről döntenek Pozsonyban 2022. április 28-án. Ficót és kormányának egykori belügyminiszterét, Robert Kalinákot a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) többek között bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint számos más bűncselekménnyel vádolja. A Fico ellen felhozott vádak még a miniszterelnöki hivatalának idejére nyúlnak vissza.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Ukrajna feketelistájára került Robert Fico

A dezinformációt terjesztők listájára sorolta az ukrán kormány dezinformációellenes hivatala a korábbi szlovák kormányfőt, mert az ukrán és a szlovák kormányétól eltérő véleményt fogalmazott meg az ukrajnai háborúról. Mindemellett kifogásolják, hogy Fico azt állítja, a nyugati országoknak haladéktalanul fel kellene oldaniuk a Moszkvával szemben bevezetett szankciókat.

Július közepén az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácshoz tartozó, a dezinformáció elleni küzdelemmel foglalkozó központ az „orosz propagandát” terjesztő ismert külföldi személyiségek listájára sorolta Robert Ficót. A hivatal álláspontja szerint a korábbi háromszoros szlovák miniszterelnök kijelentette, Ukrajna – Oroszországgal ellentétben – nem tartotta be a minszki megállapodást, Moszkva nem tehető felelőssé az ukrajnai konfliktusért, és a Nyugatnak fel kellene oldania az Oroszország elleni szankciókat.

Az ellenzéki Smer elnöke, azt írta a közösségi oldalán, hogy aki más véleményen van, mint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, az bűnöző. Ján Mažgút, a Smer párt szóvivője úgy fogalmazott, ilyen a liberális demokrácia Szlovákiában is.

„Akinek más a véleménye, azt először megpróbálják a sajtó által elhallgattatni és kompromittálni, és ha ez nem működik, bezárják”

– mondta Mažgút. A Smer szerint Ukrajnában az Egyesült Államok és Oroszország között folyik a háború, Ukrajna pedig abszolút amerikai ellenőrzés alatt áll. „Robert Fico sem az Egyesült Államok, sem Ukrajna, sem Oroszország oldalán nem áll, hanem Szlovákia, a józan ész és az igazság oldalán” – tette hozzá a szóvivő.

Jozef Lenč, a Nagyszombati Szent Cirill és Metód Egyetem politológusa szerint az ukrán dezinformációellenes hivatal Robert Fico politikáját az exkormányfő megnyilvánulásai alapján Kreml-pártinak minősítette, és nem ő az egyetlen politikusa a Smernek, aki a pártelnökhöz hasonló véleményen van. „A párt legerősebb emberét választotta ki az ukrán hivatal.

Az, hogy felkerült erre a listára, semmilyen formában nem befolyásolja az ő párton belüli pozícióját.

Azoknak az embereknek a szemében, akik őt és a Smert is támogatják, Robert Fico véleménye teljesen elfogadható” – fejtette ki a politológus. Jozef Lenč hozzáfűzte, hogy Robert Fico külföldi megítélésén a kijelentései semmit sem változtatnak. Mindez akkor is megmutatkozott, mikor Fico korábban nyílt levelet írt Brüsszelnek. „Azok az emberek, akik Robert Fico szavára hallgatnak Európában, csak képzeletbeli barátai a volt kormányfőnek. De a politika a lehetetlen művészete is egyben, tehát lehet, hogyha Fico újra pozícióba kerül odahaza, akkor ismét tárgyalnának vele, mint Orbán Viktorral vagy Szijjártó Péterrel” – jegyezte meg a politológus.

Ukrajna nemzetbiztonsági szerve Robert Ficóval együtt összesen 75-tel bővítette azon személyek listáját, akik véleményük szerint támogatják az orosz propagandát. A V4-es országokból Tomasz Jankowski lengyel politológus került még fel a listára, de szerepel rajta Marine Le Pen és Eric Zemmour francia politikus is, továbbá Rand Paul amerikai republikánus szenátor és Tulsi Gabbard volt demokrata kongresszusi képviselő.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×