eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Sauli Niinistö finn államfő (b) fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt az államfő nyári rezidenciáján, a Kultarantában, a délnyugat-finnországi Naantaliban 2022. június 12-én.
Nyitókép: Sauli Niinistö finn államfő (b) fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt az államfő nyári rezidenciáján, a délnyugat-finnországi Naantaliban 2022. június 12-én. MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen

NATO-bővítés: sajátos kötéltáncba kezdett a főtitkár

Jens Stoltenberg egyfelől legitimnek nevezte Törökország Svédország és Finnország felvételével kapcsolatos aggályait, másfelől azzal nyugtatta az északiakat, hogy fontos a NATO-nak a biztonságuk.

Azután, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója semlegessége feladására késztette Finnországot és Svédországot, a szövetség leginkább atlantista tagjait feldühítette, hogy Törökország megpróbál gátat szabni a két ország felvételének.

Most meglepő módon Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mondta azt, hogy Ankara aggályai „legitimek”. „Ezek jogos aggodalmak. A terrorizmusról, a fegyverexportról van szó” – mondta a NATO-főtitkár a finn elnökkel, Sauli Niniistoval tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy

egyetlen NATO-szövetséges sem szenvedett el több terrortámadást, mint Törökország"

– mondta, Türkiye néven említve Törökországot, amivel Recep Tayyip Erdogan török elnök kedvére tett.

Mivel a török ellenkezés valamennyire aláásta az Oroszországgal szembeni NATO-egységet, a hirtelen jött kedveskedés Ankara felé különösen szembetűnő. Stoltenberg kulcsfontosságú fekete-tengeri szövetségesnek nevezte a törököket, akik támogatást nyújtottak Ukrajnának (drónjaikat valóban nagy becsben tartja az ukrán hadsereg). Viszont

Kijev azzal is megvádolta a közvetíteni próbáló Ankarát, hogy az oroszok által elrabolt ukrán búzát vásárolt.

És, miközben nemrég még sokan úgy tartották, hogy Finnország és Svédország pár hónapon belül NATO-tag lesz, a szövetség főtitkára most arról beszélt: „soha nem volt” határidő a felvételükre.

Erdogant különösen Svédország irritálja, mert az ottani parlamentben korábban hat kurd származású törvényhozó is ült. Most pedig egy radikális, kurd képviselő jelenti gyakran a mérleg nyelvét a kormány számára.

Az iráni száramazású Amineh Kakabaveh egykor kurd pesmerga harcos volt, aztán a skandináv országba menekült. Cselédként kezdte, de szociológus lett – és marxista beállítottságú parlamenti képviselő. Most, hogy a kormány az ő szavazatától függ, kibokszolta magának, hogy Svédország azoknak a szíriai kurd csoportoknak nyújtson támogatást, akiket Ankara terroristának tart, és hogy fenntartsa a Törökország elleni fegyverembargót.

Közben pedig emlékeztetett rá, hogy hamarosan a költségvetést is el kell fogadtatnia a kormánynak – minden bizonnyal az ő szavazatára is szükség lesz.

Közben Stoltenberg Finnország után a svéd miniszterelnökhöz látogatott. Itt arról győzködte a közvéleményt és Magdalena Andersson miniszterelnököt, hogy „a NATO-nak fontos Finnország és Svédország biztonsága”. Elmondta: reméli, hogy a két ország felvételével erősödik az északi és a balti védelmi együttműködés, de azt is:

reméli, hogy az új svéd fegyverexport-törvények tükrözik majd Stockholm jövőbeli státuszát és új kötelezettségeit a NATO-szövetségesek felé.

Lehet, hogy Törökországra utalt?

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×