eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Boris Johnson brit kormányfőt ábrázoló gúnymaszkot visel egy északír tüntető a kormányfő látogatása idején a Belfast közelében levő Hillsborough kastélyánál 2022. május 16-án, tizenegy nappal a tartományi parlamenti választások után. Johnson a brexit-megállapodás részét képező észak-írországi protokollról tárgyal a kormányalakítással megbízott helyi pártok vezetőivel.
Nyitókép: MTI/EPA/Mark Marlow

Boris Johnson tovább feszíti a húrt az EU-val – az északír katolikusok sem repesnek

Egymásnak ellentmondó üzenetek után úgy tűnik, hogy Boris Johnson kormánya nem adta fel a pókerjátszmát, amiben azt lebegteti, hogy összetépi az EU-val kialkudott brexitegyezmény északír záradékát, ami elméletben kereskedelmi háborúhoz is vezethet.

Az elmúlt héten harcias brit nyilatkozatok vetítették előre, hogy London csúnyán összeveszhet az Európai Unióval a brexit utáni kereskedelem politikával összefonódott nagy kérdése miatt: Észak-Írország az EU vámterületének része legyen-e vagy sem?

Boris Johnson hétfő este tárgyalt a vezető északír pártokkal az uniós brexitegyezmény úgynevezett északír záradékáról, ami a brit–EU vita mellett helyi miniválságot is kreált: a legnagyobb protestáns párt blokkolja a házelnök megválasztását és így a két, sokáig szemben álló közösségi közötti hatalommegosztó parlament működését.

Ebbe a közegbe indult Londonból Boris Johnson, aki az út előtt egy „káposzta is megmaradjon, a kecske is jóllakjon” típusú cikket írt egy belfasti lapba, azt fejtegetve, hogy nem dobja ki az északír záradékot, de azt „alapvetően át kell írni”. Felmerült a kérdés, hogy akkor most Brüsszelnek enged és elárulja a koronahű fő északír protestáns pártot, vagy az EU-nak dob kesztyűt?

Hétfő estére világossá vált, hogy inkább az utóbbi a helyzet. Johnson belfasti megbeszélései után cselesen úgy fogalmazott: egyik helyi pártnak sem tetszik a brexit utáni „kereskedelmi rezsim” (ami azért nem helytálló, mert egyes északír pártok a ring ellentétes sarkaiban vannak), és hogy „törvényhozási megoldás kell a problémára”.

Ami valójában annyit tesz:

a brit kormány mégis benyújtja a törvényjavaslatot, ami lehetővé teszi majd az északír záradék „részbeni” hatályon kívül helyezését.

Amire Brüsszelben azt mondták, a britek ezzel nemzetközi szerződést sértenének meg. Az EU-tag Írország pedig arra figyelmeztetett, hogy Johnson kormánya veszélybe sodorja az északír békét. Továbbá, hogy borulhat a brexit utáni kétoldalú kereskedelem teljes rendszere, ha a britek egyoldalúan lépnek fel.

Az unionistákkal szemben ugyanis a valamikor a jövőben az Írország egyesítését akaró katolikus Sinn Féin párt – amely másfél hete megnyerte a helyi választásokat – támogatja a záradékot. Ők azzal vádolják a Johnson-kormányt, hogy az helyi riválisuk, a Demokratikus Unionista Párt oldalára állt és valójában nem a helyi parlamenti patthelyzet feloldása a célja.

Johnson kormánya azt állítja, hogy éppenséggel a záradék az, ami veszélyezteti a békét, mert prioritást ad az ír–északír kereskedelemnek, szemben a brit belföldi kereskedelemmel. Miért? Mert a brit szárazföldről Észak-Írországba érkező árukat el kell vámoltatni, az élelmiszereknek pedig egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük.

Az ügy pikantériája, hogy ezt Nagy-Britannia aláírta.

Most viszont azt mondja, a protokoll nem maradhat meg jelenlegi formájában, mert egyes termékek így nem kerülhetnek fel az északír szupermarketek polcaira. Ezek között valamiért prominens helyen szerepel a thai zöld curry és az angol Cumberland kolbász.

„Szeretnénk konszenzusos módon megoldani és felszámolni ezeket a kelet–nyugati határokat” – fejtegette Johnson, „de ehhez kell nekünk egy biztosítás”. Ezzel érvelve akarja a parlament elé vinni a záradék részleges felfüggesztését lehetővé tévő törvényjavaslatot, amit Írország és az EU hevesen ellenez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×