eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Védőmaszkot viselő nő halad el a londoni Oxford Street egyik ruhaüzlete előtt, ahol a kirakatba helyezett kijelzőkön a koronavírus-járványhoz kapcsolódó műalkotásokat jelenítenek meg 2020. május 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Mégsem lazítanak a britek, jöhet az 50 évesek karanténja

Radikális elképzelésekkel akarja elkerülni a brit kormányfő az újabb össznemzeti karantént. Boris Johnson egyeztet Rishi Sunak pénzügyminiszterrel a tervek gazdasági hatásairól.

A britek július elején úgy érezhették, fellélegezhetnek, és az élet lassan visszatér a normális kerékvágásba az országos koronavírus-karantén után. Nyitni kezdtek pubok, éttermek, fodrászatok, pozitív hangulat uralkodott el a tőzsdén.

Egyes városokban, mint például Leicesterben helyi karantént vezettek be – de ez is biztató volt, mert úgy tűnt, a kormány helyi szinten szigeteli el a járványgócpontokat, és nem kell újra "pillanat állj" módba tenni az egész brit gazdaságot.

Boris Johnson: "most kicsit rá kell lépni a fékre"

Pénteken azonban Boris Johnson miniszterelnök sötét képet festve felvetette, hogy a legrosszabb estben ismét jöhet az országos "lockdown" – ahogy errefelé a karantént említik.

Az angliai tisztifőorvos ajánlására, meglepetésre leállította a korábbi szigor lazítását.

Johnson egy sebtében összehívott sajtótájékoztatón közölte: "most rá kell lépni a fékre", ezért felfüggesztette a tekepályák, kaszinók, korcsolyapályák és közeli kontaktussal járó kezeléseket nyújtó kozmetikai szalonok újranyitását.

Szigorúbban – akár rendőri fellépéssel is – szabályozzák majd a beltéri maszkviselést. Ezen kívül marad a tilalom, hogy maximum 30 fős esküvői rendezvényeket lehet tartani, és a nézők mégsem térhetnek vissza a sporteseményekre.

A brit kormány ugyanakkor továbbra is javasolta, hogy a munkaadók hívják vissza az irodákba a dolgozókat, és pénteken feloldották azt az ajánlást is, hogy 2,2 millió embernek otthonába zárkózva kell maradnia.

Nő a fertőzésszám, nem lehet késni

A kormány váratlan döntésének oka, hogy Angliában július utolsó hetére 28 százalékkal, napi 4200-ra ugrott az új fertőzések száma, ami május közepe óta a legmagasabb napi adat, és két hét múlva egy második járványhullámra számítanak.

A pénteki figyelmeztetések után hétfőre már arról cikkezett a brit sajtó, hogy

karanténba parancsolhatják az 50 évnél idősebb – a munkaerőpiacon még mindig aktív és gyakran vezető pozíciót betöltő – lakosokat.

A magyarázat szerint "ezzel kerülnék el a nukleáris opciót", azaz a második országos lockdownt.

Jelentések szerint Boris Johnson miniszterelnök már tárgyalt erről a múlt héten Rishi Sunak pénzügyminiszterrel, akivel hétfőre újabb egyeztetést beszéltek meg.

Az életkor szerinti diszkriminációs ötlet értelmében az 50-70 évesek számára úgynevezett "kockázati profilt" állítanának fel, figyelembe véve egészségi állapotukat.

Egy újabb helyi kitörés esetén arra kérnék őket, hogy zárkózzanak be otthonukba, azaz visszafordítanák a pénteken felvetett lehetőséget, hogy a veszélyeztetett csoportokba sorolt emberek is visszatérhetnek a mindennapi élethez.

Ellenőrzőpontok London határán?

Az is felmerült, hogy újabb járványkitörés esetén elzárnák Londont az ország többi részétől és korlátoznák az utazási lehetőségeket az M0-s autópálya itteni megfelelőjén, az M25-ön kívül eső területekre.

Megtilthatják emellett, hogy emberek mások otthonában tartózkodjanak - pénteken váratlanul több millió brit számára hatályban hagyták ezt a rendelkezést Észak-Angliában, holott korábban arra lehetett számítani, hogy feloldják.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×