eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
A Black Lives Matter mozgalomhoz tartozó tüntetőket irritáló vegyi anyaggal oszlatják a szövetségi rendfenntartó erők emberei a szövetségi bíróság épülete előtt, az Oregon állambeli Portlandben a 2020. július 24-re virradó éjszaka. A szövetségi rendfenntartó erőknek a városba érkezése óta a heves tüntetések jobbára csak a bíróság körüli két háztömbnyi területre korlátozódnak.
Nyitókép: Noah Berger

Óriási a feszültség a tengerentúli tüntetéseken

Feszült helyzet alakult ki a hétvégén több amerikai nagyvárosban a rasszizmusellenes tüntetők és a karhatalmi erők között. Austinban agyonlőttek egy embert, de Portland is fegyverropogástól volt zajos, és a tiltakozók áttörték a helyi bíróságot védő kerítést.

Nem hagy alább a tiltakozási hullám az Egyesült Államokban. Donald Trump elnök válaszul karhatalmi kommandósok kivezényléséről döntött, de sokak szerint épp ez tüzeli a tüntetőket. A hét végén a texasi Austinban, a Kentuckyben fekvő Louisville-ben, a Washington állambeli Seattle-ben, a kaliforniai Oaklandban és az Illinois állambeli Chicagóban történtekkel foglalkoztak a legfontosabb amerikai hírcsatornák.

Portlandben tovább éleződött a megkülönböztető jelzést nem viselő, rohamsisakos katonák és a Fekete Életek Számítanak (BLM) mozgalmat támogató tüntetők szembenállása. Magyar idő szerint hétfő hajnalban – a hatóságok leírása szerint – „fegyvert viselő személyek” adtak le lövéseket a tüntetések helyszínén. A rendőrség két embert őrizetbe vett, egyikük könnyebben megsebesült.

Az „Anyák fala” (Wall of Moms) nevű csoport sárga pólós tüntetői is megjelentek, de ezúttal, kevesebben, mint a múlt héten. Előzőleg, szombaton, a hatóságok „lázongásnak” minősítették a helyzetet, amikor a tüntetők többször is áttörték a helyi szövetségi bíróságot védő kordont, és még a később kihelyezett acélkerítés egyes részeit is ledöntötték.

Portland, 2020. július 26.
A Black Lives Matter mozgalom tüntetői a szövetségi bíróság épületébe próbálnak behatolni az Oregon állambeli Portlandben 2020. július 25-én.
MTI/AP/Marcio Jose Sanchez
Portland, 2020. július 26. A Black Lives Matter mozgalom tüntetői a szövetségi bíróság épületébe próbálnak behatolni az Oregon állambeli Portlandben. MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

A „lázongás” jogi kifejezés lehetővé teszi a rendőröknek, hogy embereket tartóztassanak le. A helyi rendfenntartók eddig nem működtek együtt a túlzó fellépéssel vádolt szövetségi tisztekkel, de most letartóztatásokba kezdtek.

„Háborút akartok, akkor megkapjátok. Győzni fogunk”

– idézett a Guardian című lap egy rohamsisakot és gázmaszkot viselő tüntető nőt.

A tüntetők újabban a kertek tisztításához használatos lombfúvókkal jelennek meg, hogy a könnygázt a katonák felé tereljék, akik szintén elkezdték használni az eszközt.

Közben a texasi Austinban több ezer ember emlékezett meg a 28-éves Garret Fosterről, akit

szombat éjjel lőtt agyon egy, a tömegbe hajtó autós.

A Virgina állambeli Alexandriában tiltakozók jelentek meg Chad Wolf ügyvezető belbiztonsági miniszter házánál, amiért szövetségi erőket vezényeltek ki Portland, Seattle és Oakland városokba. A tüntetők a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után létrehozott minisztérium megszüntetését, máshol egyenesen a helyi rendőri erők feloszlatását és forrásaik megvonását követelték.

Az Egyesült Államok északnyugati partján fekvő Seattle-ben közben szintén felháborodást váltott ki a szövetségi katonák kivezénylése, bár a helyi rendőrfőnök azt állította, hogy nem látta őket a városban.

A helyi rendőröket azonban így is kövekkel, üvegekkel és petárdákkal dobálták meg.

A kaliforniai Oaklandban egy jobbára békés tüntetés után felgyújtottak egy helyi bíróságot. A Kentucky állambeli Louisville-ben pedig két, állig felfegyverzett milícia tagjai néztek farkasszemet egymással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×