eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

A szaúdiak és oroszok fenntartanák az olajkitermelés-csökkentési alkut

Szaúd-Arábia és Oroszország alkuja az olajkitermelés további radikális visszafogásáról kedvezően hatott az árra és nagyobb nyomás alá helyezte azokat az exportőr államokat, amelyek általában nem tartják a kitermelés csökkentését célzó alkukat.

Az április szaúdi-orosz olajkitermelési megállapodás értelmében májusban és júniusban rekordmértékben, napi közel 10 millió hordóval csökkentik az olajkitermelést. Ez a globális kitermelés körülbelül 10 százaléka – jegyzi meg a Reuters. Ezt hosszabbították most meg a felek egy hónappal.

Arról ugyanakkor nem született megállapodás, hogy tartsanak-e az olajexportőr államokat összefogó OPEC+ csoport keretében egy előrehozott tanácskozást ezen a héten.

Sok múlik a kvótasértő-kitermelőkön

Itt tudnának további nyomást gyakorolni azokra az olajkitermelő államokra, amelyek eddig nem tartották be a korábbi alkut a kitermelés radikális csökkentéséről, amelynek célja az volt, hogy feljebb tornásszák a koronavírus-pandémia nyomán mélybe zuhant olajárakat.

Sőt az sem biztos, hogy a jövő hétre már korábban betervezett csúcsot megtartják, mivel néhány állam nem akarja betartani a megállapított kitermelési kvótáját.

„Szaúd-Arábia és Oroszország egyetért az egy hónapos hosszabbítással, de bármely egyezmény feltétele, hogy azok az országok, amelyek nem teljesítették a májusra vonatkozó vállalásaikat, visszafogják kitermelésüket és ezzel ellensúlyozzák a túltermelést”

– közölte egy forrás.

OPEC-források szerint egyelőre azon dolgoznak, hogy milyen módon bírják rá az olyan államokat, mint Kazahsztán, Nigéria és Irak a kitermelés csökkentésére.

Az olaj iránti kereslet bővülését várják

Az alku betartása azt jelentené, hogy stabilizálódhatna az olajár emelkedése. A nyersanyag ára az áprilisi rekordmély szint után már megindult felfelé a kínai gazdaság talpraállása következtében.

A Brent típusú kőolaj ára hordónként 0,6%-kal drágult és már 40 dollár közelében jár. Az amerikai olajárak pedig 1,3%-ot emelkedtek és meghaladták a hordónkénti 37 dollárt.

Kína mellett más országok is kezdik felszámolni a koronavírus-pandémia miatti karantént és próbálják felpörgetni gazdasági tevékenységüket, így nőhet az olaj iránti kereslet.

Ezt megerősítette egy OPEC-forrás is, de figyelmeztetett, hogy egy esetleges második Covid-19 hullám visszavetheti az olajpiac növekedését.

Meglepő adat volt az amerikai kőolaj-készletek 2 millió hordós visszaesése a múlt héthez képest, mivel korábban – ugyancsak meglepetésre – növekedtek a tartalékok.

Mindeközben a benzinkészletek közel 3 millió hordóval nőttek. Ennek ellenére az Egyesült Államokban a következő hetekben a karanténok feloldása nyomán a benzinárak emelkedésére számítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×