eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. április 30-án. Johnson kijelentette, hogy Nagy-Britannia túljutott az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzésén.
Nyitókép: MTI/EPA/Londoni kormányfői rezidencia/Andrew Parsons

Boris Johnson megjelent a parlamentben és felkavarta az állóvizet

Hétfőn enyhíthetik a brit karantén-szabályokat. Erre utalt Boris Johnson miniszterelnök, aki vasárnap mondja majd a részleteket. Közben az Angol Központi Bank arra számít, példátlan recesszió sújtja idén a brit gazdaságot.

Bár immár a világ második és Európa legmagasabb Covid-19 halálozási statisztikáját érték el, a britek is szeretnék maguk mögött hagyni a gazdaságot bénító karantént.

Úgy tűnik, hétfőn jön is valamiféle lazítás – legalábbis ezt sejtette a betegsége óta először a parlamentben megjelent Boris Johnson.

A miniszterelnök ismét elővette bohém énjét, amikor a magyarra talán „karanténtalanítás”-ként fordítható szóval utalt arra, hogy mi következhet.

Mit hozhat a brit karanténlazítás?

Megindult a spekuláció, hogy az emberek a jövő héttől több időt tölthetnek majd a szabadban és hogy fokozatosan vissza lehet majd térni a munkahelyekre, de úgy, hogy valamiféle fizikai távolságtartás fennmaradjon a munkatársak között.

A brit kormány csütörtökre tervezte be a karantén felülvizsgálatát, de Johnson azt mondja: még mindig folynak be adatok és ezért akar a hétvégén a nyilvánosság elé állni. A parlament pedig egy későbbi időpontban számoltathatja el őt és a kormányt – mondta.

A Guardian című lap tudósításában ezt úgy értelmezte, hogy a kormányfő el akarja kerülni a jövő heti parlamenti fellépést. A munkáspárti ellenzék azonban világossá tette, elvárják, hogy hétfőn a Ház előtt tegyen nyilatkozatot.

Kérdőre vonták: miért vezetnek a britek a szomorú statisztikában?

A szerdai miniszterelnöki kérdések órájában Keir Starmer ellenzéki vezérnek válaszolva Johnson ígéretet tett, hogy megduplázzák a napi koronavírus-tesztek számát, és hogy május végére 200 ezer vizsgálatot végeznek majd el naponta.

Starmer nekiszegezte azt a kérdést is:

„hogyan történhetett meg, hogy mintegy 30 ezer ember halt meg a szigetországban a Covid-19 betegségben, meghaladva az olasz, francia és a spanyol halálozási arányt?”

Johnson ezúttal nem harcos hangnemben válaszolt, hanem azt mondta: az ellenzéki vezérnek igaza van, hogy felhívja a figyelmet a lesújtó hazai, de emellett a nemzetközi statisztikára is. Ugyanakkor egyelőre nincs elég adat a nemzetközi statisztikával való összehasonlításhoz” - mondta még.

Jön a biciklisek "aranykora"

Egy volt miniszter kérdésére, hogy eléri-e a londoni főpolgármesternél, hogy rövid időn belül mindenki számára megnyissák a fővárosi metrót, azt mondta, hogy a közlekedési rendszer biztonsága lesz a cél. Majd hozzátette, hogy szerinte küszöbön áll „a kerékpározás aranykora”.

Sötét jóslat a központi banktól

Csütörtök délelőttre viszont elfogyott a kincstári optimizmus – legalábbis a Bank of England részéről. Az Angol Központi Bank olyan prognózist tett közzé, amely szerint a koronavírus-járvány pusztító csapással járt:

az idén 14 százalékkal zsugorodhat a brit gazdaság.

Számokra lefordítva ez 300 milliárd font veszteség, azaz minden brit család 9 ezer fontot veszít évente, ami az amúgy igen drágának tartott éves egyetemi tandíjhoz közelítő összeg.

Ennek nyomán a monetáris tanács 0,1 százalékon hagyta az irányadó brit kamatlábat – ami a bank 325 éves története során a legalacsonyabb szint. A napokban a kormány azt is jelezte: kezd kifogyni az a keret, amiből folyósítják a kényszerszabadságra küldött brit dolgozók fizetésének 80 százalékát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×