eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Csoportos edzésen vesz részt az angliai Chingford néhány lakosa a város egyik utcáján 2020. április 23-án. Az edző, Elyse Blemmings hetente kétszer tart edzést az utcájában lakó embereknek a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: Csoportos edzésen vesz részt az angliai Chingford néhány lakosa a város egyik utcáján 2020. április 23-án. Az edző, Elyse Blemmings hetente kétszer tart edzést az utcájában lakó embereknek a koronavírus-járvány idején. (MTI/EPA/Neil Hall)

A karantén feloldását követelik az épphogy visszatért Boris Johnsontól

Hétfőn tér vissza a kormányzáshoz és máris hatalmas nyomás alatt találja magát a Covid-19-ből kigyógyult Boris Johnson. A brit miniszterelnöktől saját pártja vezető politikusai és donorai követelik azt, hogy enyhítsen az öt hete tartó karanténon.

Nem a kamerák össztűzében érkezett – Boris Johnson brit kormányfő ugyan vasárnap este visszatért a London központjában található Downing Street-i rezidenciára, de a hátsó bejáraton vitték be.

A titkolózás ellenére hétfőn már meg is jelenhet a nyilvánosság előtt, mert ez az első munkanapja, és azonnal foglalkoznia kell a hatalmas vitával: mikor oldják fel a koronavírus-fertőzés miatt bevezetett karantént.

Össztűz a kormányfőre: mikor lesz vége a karanténnak?

Két hétig, amíg egészségi állapota nem engedte, helyettese, Dominic Raab külügyminiszter állta a sarat helyette és egy vasárnapi tévéműsorban nem volt hajlandó beszélni arról, hogy mikor oldanák fel az intézkedéseket. Annyit mondott csak:

„érzékeny és veszélyes a helyzet, ha túl gyorsan lazítanak, jöhet egy második hullám”

– bár az is lehet, hogy csak visszatérő főnökére hagyta, hogy megbirkózzon a kérdéssel.

Boris Johnsonnak egyrészt a pártját finanszírozó támogatók, egyes miniszterek, másfelől pedig a befolyásos parlamenti képviselők számára kell megfogalmaznia, mire is készül.

A múlt héten annyi már kiszivárgott, hogy a betegséget nehezen átvészelő Johnson nem sietne a karantén feloldásával, miközben szombaton már átlépte a 20 ezret a kórházban meghalt nagy-britanniai Covid-19 betegek száma. Nemrég egy vezető illetékes még azt mondta: ha 20 ezer alatt tartják a halottak számát, az jó eredmény lesz. Nem sikerült.

Befolyásos párttámogatók követelnek világos választ

A kormányzó konzervatív párt hat kiemelt támogatója ugyanakkor a korlátozások lazítására szólította fel a miniszterelnököt, mert szerintük a társadalom kezd belefáradni a helyzetbe.

Az Apple technológiai cég adatai szerint az iPhone-felhasználók 20 százalékkal többet gyalogolnak, mint a karantén kezdetén. Hasonló adatokat gyűjt az Android operációs rendszer gazdája, a Google is.

Az ellentmondásosan megítélt belügyminiszter, Priti Patel erre azzal reagálna, hogy megnövelné a bírságot, amit a rendőrök kiszabhatnak a társadalmi távolságtartási szabályok megszegőire.

A donorok közül Michael Spencer milliárdos befektető azt mondta:

„Amilyen hamar csak a józan ész engedik, lazítani kell a karanténon és engedni, hogy előre mozduljon a gazdaság. El kéne kezdeni beszélni erről”.

A tory párt egy másik támogatója, Steve Morgan, a Redgrow építőcég volt vezetője így fogalmazott „fennáll a veszély, hogy a gyógyszer – azaz a karantén – ártalmasabb, mint a terápia... nagyon fontosnak tartom, hogy újra dolgozni kezdjen az ország. Nem a profit miatt, hanem hogy elkerülje a fizetésképtelenséget, a tömeges munkanélküliséget, a cégek összeomlását és az otthonok elvesztését”.

Mások szerint a túl hosszú karantén „többet árt az emberek egészségének, azzal, hogy megfosztja őket a munkától és tönkreteszi vállalkozásaikat”.

Emellett három brit kabinetminiszter is kifejezte aggodalmát, hogy maradandó kárt okozhat, ha hagynak összeomlani több tízezer brit céget. A munkáspárti ellenzék pedig felvetette: Nagy-Britannia „lemaradhat a világ mögött, ha nem hajlandó beszélni a karanténból való kilépés stratégiájáról”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×