eur:
394.89
usd:
367.97
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Rablással vádolja az Egyesült Államokat Erdogan

Washington még mindig nem szállított le NATO-szövetségesének több száz, már kifizetett harci gépet. Az ok: a törökök orosz légvédelmi rakétarendszert is vásárolnak, ez pedig nem tetszik az amerikaiaknak.

Törökország arra vár, hogy az Egyesült Államok leszállítson neki közel 120 ultramodern F-35-ös harci gépet. Csakhogy Washington meg akarja büntetni, amiért NATO-tagországként az Észak-Atlanti szövetség által az egyik legnagyobb geopolitikai ellenfélnek tartott Oroszországtól is vesz haditechnikát, méghozzá napokon belül megérkező S-400-as rakétarendszert.

Az amerikaiak nemcsak az F-35-ösöket nem szállították le, de szankciókkal sújtanak török cégeket és kitiltják az amerikai oktatóprogramokból a török pilótákat.

Ankarában haraggal reagáltak

arra, hogy Washington egyelőre nem szállítja le a harci gépeket. Recep Tayyip Erdogan török elnök dühösen közölte, hogy országa közel másfélmilliárd dollárt fizetett a gépekért.

"Ha az embernek van egy vásárlója, és az pontosan fizet, akkor hogy nem kaphatja meg az ügyfél, amit vett? Én ezt rablásnak hívnám" – mondta, hozzátéve: "Mi nem csak egy piac vagyunk, hanem részben gyártók is, mert néhány altatrészt Törökországban állítanak elő."

A törökök eddig 4 gépet kaptak meg és 32 pilótájuk és repülési szakemberük vesz részt amerikai kiképzésen.

Ankara és Washington az elmúlt hónapokban többször összekülönbözött a törökök döntése miatt, hogy orosz S-400-as rakétákat vesznek az amerikai Patriotok helyett. Washington szerint az S-400 nem kompatibilis a NATO-rendszerekkel és emellett az oroszok fenyegethetik a NATO harci gépeit.

Ahogy az lenni szokott

A múlt hétvégi G20-as csúcs után azonban úgy tűnt, hogy Trump amerikai és Erdogan török elnöknek sikerült elsimítania a vitát. Erdogan úgy értelmezte beszélgetésüket, hogy a Fehér Ház nem fogja szankciókkal sújtani a török cégeket.

Csakhogy – ahogy gyakran megesik – egy dolgot mond Trump és utána különböző amerikai illetékesek erre rácáfolnak. „Nem engedjük, hogy Törökország egyszerre tartson hadrendben két inkompatibilis rendszert” – mondta Mike Andrews ezredes, a Pentagon szóvivője.

Egy külügyi szóvivő pedig közölte: Amerika folyamatosan jelezte, hogy Törökország "valós és negatív következményekkel számolhat és az amerikai ellenségeinek visszatartása szankciók útján nevű törvény alapján szankciók sújthatják". Ha ez valóban megtörténik, akkor

ez lesz a legsúlyosabb törés

a két ország viszonyában.

Az Egyesült Államok most azt is meg akarja akadályozni, hogy India S-400-as légelhárító rakéta rendszert vásároljon. Az indiaiak úgy próbálják elkerülni a belengetett amerikai szankciókat, hogy 5 és félmillió eurót egy, az oroszok által meghatározott bankba utalnak át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×