eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Washington, 2014. január 9.Nancy Pelosi, a kisebbségi demokrata párti képviselőcsoport elnöke sajtóértekezletet tart az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2014. január 9-én. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Nancy Pelosi lehet a kulcsa a Trump ellen indítható nyomozásoknak

Nem ad pénzt Trump elnök mexikói határfalára, de hajlandó együttműködni a republikánusokkal - ezt üzente Nancy Pelosi, a demokrata többségű új amerikai Kongresszus frissen megválasztott elnöke. A politikus korábban azt sem zárta ki, hogy vádeljárás alá vonják Donald Trumpot.

Az amerikai kongresszus elnöki posztjának elnyerésével a demokraták veterán politikusa, Nancy Pelosi az Egyesült Államok harmadik legerősebb politikusává vált, és így oda kell figyelni a szavára.

A képviselőnőt a novemberi választások után a demokraták kezébe került alsóház nyitóülésén választották meg házelnöknek.

A demokrata Pelosi kongresszusi beszédében olyan republikánus ikonokat emlegetett, mint Ronald Reagan vagy a nemrég elhunyt idősebb George Bush elnök, és úgy fogalmazott, hogy megpróbálnak együttműködni a republikánusokkal.

Beszédében azt mondta:

a demokraták olyan költségvetési javaslatot terjesztenek a Kongresszus elé, amely egyszerre ad választ "az amerikai nép igényeire és védi meg a határokat"

- ez utóbbival Donald Trump elnök követelésére utalt, hogy a törvényhozás szabadítson fel forrásokat a mexikói határfal építésére. Pelosi és a demokraták hevesen ellenzik az ötletet.

A határfal körüli vita részben oka a szövetségi költségvetés bénultságának.

A demokraták gyorsan meg is szavaztak egy olyan költségvetési javaslatot, amely felújíthatja a szövetségi ügynökségek tevékenységét, de nem hagytak jóvá pénzt a határfalra. A költségvetési javaslatból azonban nem lesz törvény, mert sem a republikánus többségű Szenátus, sem Trump nem fogadja el.

A patthelyzet pénteken már a 14. napjába lépett, és továbbra is várat magára a két nagy párt alkuja az állami intézmények finanszírozásáról és újra megnyitásáról.

Trump elnök egy interjúban arról beszélt, hogy a falat vagy valamilyen akadályt mindenképp meg kell építeni.

"Tőlem nevezhetik akadálynak is, a lényeg, hogy soha nem kapott ennyi támogatást, mint most"

- állította.

Az, hogy a demokraták átvették a kongresszusi alsóház irányítását, jelentősen megváltoztatja az elnök és a törvényhozás viszonyát. Például

a demokratáknak most már megvan a hatalmuk ahhoz, hogy nyomoztassanak Trump ügyeiben.

Pelosi korábban nem forszírozta, hogy vádeljárást indítsanak az elnök ellen, de mostani NBC-interjújában már nem zárta ki ezt. Azzal kerülte meg a választ, hogy meg kell várni az elnök orosz kapcsolatairól szóló Müller-jelentést. Nem politikai okból kell vádeljárást indítani – mondta, bár kitérően fogalmazott és azt mondta: tárgyalni kell arról, hogy vádat emeljenek-e a még hivatalban lévő Trump ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×