eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Az alacsony fizetés és a korrupció kergeti külföldre dolgozni a szlovákokat

Egy friss felmérés szerint a külföldön élő és dolgozó szlovákok 64 százaléka még abban az esetben is fontolóra venné hazatérését, ha otthon a külföldihez képest 43 százalékkal alacsonyabb bérezés mellett kapna csak munkát.

A Dolgozó Szegénység nevű polgári társulás felmérése megerősíti, hogy a külföldre távozottakat elsősorban a magasabb kereseti lehetőségek sarkallták kiutazásra. A válaszol alapján a második legfontosabb tényező a korrupció mértéke és a politikai helyzet volt, míg a legkevésbé meghatározóként a családi okokat jelölték meg.

Amikor azt elemezték a felmérés készítői, hogy milyen szempontok játszanak szerepet a külföldön munkát vállalók visszatérésében, a bérviszonyok álltak az első helyen.

  • A megkérdezettek 86 százaléka vélte úgy, hogy Szlovákiában kevés a tisztességes fizetéssel kecsegtető munkalehetőség.
  • 73 százalékuk gondolta azt, hogy hiány van a szakmai előmenetelre lehetőséget nyújtó állásokból,
  • 77 százalékuk volt azon a véleményen, hogy az országban nincs elegendő olyan álláshely, amely megfelelő munkahelyi körülményeket kínál.

„Ha a külföldön élő szlovákok ilyen katasztrofális képet alkotnak a szlovákiai alkalmazotti környezetről, akkor nincs min csodálkoznunk azon, hogy elhagyják otthonukat, és nem térnek haza. Ez egy jelzés a munkáltatók felé, akiknek éppen ezen a területen kellene keresniük a szakemberhiány kiváltó okait.

Harmadik országbeli munkaerő behozatalával ezek az okok nem számolhatók fel, csak a tünetek enyhülnek”

– reagált a közvélemény-kutatás adataira Monika Uhlerová, a Szakszervezeti Szövetségek Konföderációjának alelnöke.

A felmérésből az is kiderült, hogy a külföldön dolgozók között több a túlképzett munkaerő, mint Szlovákiában. A válaszadók 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy olyan munkát végeznek, amihez nem lenne szükség meglévő képesítésükre, miközben a felsőoktatási végzettséggel rendelkezők fele mondta azt, hogy olyan állása van, amihez nem lenne szükség a diplomájára. Sőt, az érettségivel rendelkező válaszadók csaknem 64 százaléka is úgy nyilatkozott, hogy külföldön olyan munkát végez, amihez nem lenne szükség érettségire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×