eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Washington, 2018. március 22.Donald Trump amerikai elnök mutatja az aláírásával ellátott, kínai importtermékekre kivetendő vámról szóló rendeletét a washingtoni Fehér Házban 2018. március 22-én. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Nyitókép: JIM LO SCALZO

Kereskedelmi háborútól tartanak a piacok

Idegesen reagáltak a piacok Donald Trump amerikai elnök lépésére, hogy évi 60 milliárd dolláros védővámokkal sújt kínai termékeket. A befektetőket aggasztja a kereskedelmi háború veszélye, különösen, hogy Kína válaszlépéseket jelentett be.

Kína közölte, nem akar kereskedelmi háborút, de „nem is fél tőle” – azt követően, hogy Donald Trump szokásához híven a kamerák és vakuk kereszttüzében cirkalmas aláírásával látta el azt a rendelkezést, amely súlyos védővámokat vet ki az Amerikába behozott kínai termékekre.

Az elnök tanácsadói ajánlására ráduplázva, évi 60 milliárd dollár védővám kivetéséről döntött, igazolva a korábban kiszivárgott információkat.

A kínai kereskedelmi minisztérium ezek után azt mondta:

"kész megfelelni bármilyen kihívásnak”.

A lépések idegességgel töltötték el a piacokat. A távol-keleti hangulatot jól jelző japán Nikkei-index komoly esést produkált és 4,5 százalékot veszített értékéből. Az Egyesült Államokban a Dow Jones közel 3 százalékot esett. Kínában a sanghaji index közel 3,5 százalékot veszített értékéből, míg a Hong Kong-i Hang Seng 2,5 százalékot.

Az európai tőzsdék visszafogottabban reagáltak, a londoni FTSE fél százalékot, a német DAX közel egy százalékot esett.

Trump bejelentését nem sokkal követte a kínai válasz, bár Pekingben azt mondták: a még korábban bejelentett acél- és alumínium védővámokra reagálnak először. Így az amerikai termékekre összesen 3 milliárd dolláros védővámokat vetnek ki, hogy „ellensúlyozzák a kínai érdekeket sértő veszteségeket”.

A lépések részeként

  • 15 százalékos vámot vetnek ki az amerikai gyümölcsre, magokra és borra, egymilliárd dollár értékben,
  • 25 százalékos vám sújtja majd – kétmilliárd dollár értékben – az amerikai sertéshúst, alumíniumot és több, mint 120 egyéb terméket.

A Fehér Ház már korábban jelezte: azért bünteti Kínát, mert az korlátozza a külföldi tulajdont az országban, és technológiái átadására kényszeríti a Kínában jelenlévő külföldi cégeket.

Mindeközben a Trump-kormányzat ideiglenesen mentesítette az acél- és alumínium védővámok alól az Európai Uniót és hat másik országot. Egyelőre nem világos, hogy meddig tart a könnyítés, és mit akar cserébe Washington.

A BBC kommentárja megjegyzi: a lépés nyomán csak az amerikai import kevesebb, mint harmadára vetnek ki védővámot, amely mérsékli az intézkedés gazdasági hatását és kevesebb védelmet nyújt az amerikai acél- és alumínium iparnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×