eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó

Megkezdődtek a találgatások a jövőbeli szlovák minisztereket illetően

Andrej Kiska köztársasági elnök tegnap megbízta a kormányalakítással Peter Pellegrinit, miután elfogadta Robert Fico kormányfő lemondását. Az új szlovák kormánynak 30 napja van arra, hogy programjának bizalmat szavazzon a parlament, legalább 76 képviselőnek kell támogatnia. Egyelőre kérdéses, hogy kik töltik be a megüresedett tárcavezetői posztokat.

Csütörtök óta már nem Robert Ficónak hívják a szlovák miniszterelnököt. A volt kormányfő ugyan távozott posztjáról, de megüzente, pártelnökként nagyon is aktív marad. Az új, immár Peter Pellegrini vezette kabinet hamarosan megalakul, ám abban néhány név biztosan lecserélődik.

Peter Pellegrini, a kormány korábbi alelnöke tegnap vette át a megbízatást Andrej Kiska köztársasági elnöktől. Pellegrini a magánszférából 2002-ben lépett át a politika színterére, pályafutását 16 évvel ezelőtt még képviselői asszisztenseként kezdte, ám karrierje gyorsan ívelt felfelé. 2006-ban már parlamenti képviselőként dolgozott, 2010-ben újra mandátumot szerzett. Két évvel később a pénzügyminisztérium államtitkára lett, majd 2014-ben az oktatásügyi tárcát vezette. A 2016-os választások után tették meg miniszterelnök-helyettesnek. Pellegrinit többször emlegette a média a Smer jövőjeként, koronahercegeként, és maga a miniszterelnök-helyettes is beszélt arról, hogy Fico őt szánja utódjául.

A kinevezett miniszterelnök tegnap azt ígérte, arra törekszik, hogy a kormány átalakítása csak napokig tartson. Az új kabinetnek 30 napja lesz arra, hogy programjának bizalmat szavazzon a parlament, a kabinetet legalább 76 képviselőnek kell támogatnia.

Hírügynökségi jelentések szerint Erik Tomáš, Robert Fico leköszönt miniszterelnök médiatanácsadója kerülhet a kulturális minisztérium élére, a Smer több képviselője azonban jelezte, hogy nem örülne a kinevezésnek. Ezt azzal indokolják, hogy az új kormánynak most a legkevésbé sem tenne jót a művészvilág tiltakozása, melyre Erik Tomáš kinevezése esetén számítani lehet. A SITA hírügynökség értesülései szerint a munka-, szociális- és családügyi minisztérium élén is csere várható. Egyelőre kérdéses, hogy ki lesz Ján Richter tárcavezető utóda. Az informatizációért és beruházásokért felelős új kormányalelnök viszont Richard Raši lehet, a belügyminisztériumot pedig az eddigi szakállamtitkár, Denisa Saková vezetheti.

Lucia Žitňanská a Híd igazságügyi minisztere korábban kijelentette, hogy nem folytatja tovább a munkát az új kormányban. Nem tudni, hogy ki veheti át a helyét a tárca élén. A kinevezett miniszterelnök, Peter Pellegrini tegnap leszögezte, hogy a minisztériumok elosztása a pártok között továbbra is a koalíciós szerződésben foglaltak szerint marad.

A Dennik N napilap információi szerint a Szlovák Nemzeti Párt megtartja a minisztereit. Bugár Béla, a Híd elnöke az Új Szónak azt nyilatkozta, hogy kikényszeríthetik Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitány menesztését. A PLUS 7 DNÍ hetilap pedig úgy tudja, hogy Faragó Csaba, a Pozsonyi kerületi rendőrfőkapitányság igazgatója lehetne az új országos rendőrfőkapitány.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×