eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Újabb országban ütik az EU-t

Erősödhet-e Dániában az EU-ellenes vonal? Ez a kérdés azután, hogy a kisebbségi kormányt megerősítő miniszterelnök egy euroszkeptikus párt vezérét nevezte ki külügyminiszternek. Dánia korábban arra utalt: bár Nagy-Britannia közeli barátja, csak saját érdekeit követi majd a Brexit-tárgyalásokon.

Dániában a 179 fős parlamentben 34 képviselővel rendelkező Liberális Párt kormányoz tavaly óta, és Rasmussen miniszterelnök most kénytelen volt koalíciót létrehozni, hogy fennmaradhasson a kisebbségi kormány.

Az ár az volt, hogy az egyik partner euroszkeptikus vezére, Anders Samuelsen lett az új külügyminiszter. Samuelsen korábban azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatja a kormányt egy sor adóügyi, bevándorlási és szociális intézkedés miatt.

„Igen, ronda dolog volt, de ilyen a politika. Nagyon örülünk, hogy meghívtak a kormányba” – mondta most.

A nagy kérdés az, hogy Samuelsen euroszkeptikus irányba mozdítja-e el Dániát, ahol erősödnek az EU-ellenes érzelmek, miközben a politikai elit nagy része uniópárti. Az is kérdés, hogy hogyan fog viszonyulni az EU-ból kilépő Nagy-Britanniához és hogy teljes irányváltás jön-e.

Samuelsen elődje a múlt héten azt mondta: hiába a történelmi barátság, Dánia „önző módon meg fogja büntetni” a briteket, mert a saját érdekeit kell néznie. Az első számú dolog, ami Dánia jólétét biztosítja, az európai közös piac, és ezért nem fogják hagyni, hogy a britek szétrombolják azt.

Ha olyan alkut kötnek a britekkel, amely alapján a szigetország teljes mértékben hozzáférhet a közös piachoz, de korlátozhatja az EU-n belüli migrációt, akkor más országok is hasonló lépéseket akarnak majd, ami a blokk széteséséhez vezethet. Dán gazdasági szakértők szerint ez megengedhetetlen.

„Ha öt teniszpályából az egyiken ingyen lehet játszani, akkor ki lesz hajlandó fizetni a játékért? Ha nem akarsz fizetni, akkor nem kaphatod meg ugyanazokat a lehetőségeket” – mondta a most kinevezett Samuelsen elődje, Kristian Jensen, akiből a kormányátalakítás során pénzügyminiszter lett.

Az euroszkeptikus vezér kormányszerepe azt is jelenti, hogy az új dán kormányprogramban már kevés nyomát találni a korábbi határozott EU-pártiságnak. A 86 oldalas dokumentum csak ködösen utal az országnak az unióval való viszonyára.

„Az EU-együttműködés magjában vagyunk, de kritikusan tekintünk a szervezetre. Belülről akarjuk megreformálni az EU-t, az ENSZ-t és a NATO-t. Takarítómunka áll előttünk” - mondta Samuelsen.

Érdekesség, hogy az új dán külügyminiszter nővére is bekerült a dán kormányba, az övé lesz a kulturális tárca. Dániában 50 éve nem volt rá példa, hogy testvérek dolgoztak volna együtt a kabinetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×