eur:
392.76
usd:
363.25
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Képmutatással vádolják Cameront

A brit ellenzék éles támadást indított David Cameron miniszterelnök ellen, jóllehet a politikus csütörtökön tisztázta, hogy már kormányfői megbízatása előtt eladta az apja által működtetett offshore befektetési alapban birtokolt részvényeit, és az így szerzett 30 ezer font után kifizette az adót.

David Cameron a Blairmore Holdings offshore alapban birtokolt részvényei 2010-es eladásáról tett bejelentéséhez azt tette hozzá megjegyzésként, hogy ez az alap eleve nem adócsalást szolgált.

Ennek ellenére kellemetlen a miniszterelnök számára, hogy a múltban voltak offshore befektetései, hiszen parlamenti felszólalásaiban nem egyszer nevezte "erkölcsileg elítélendőnek" pénzek offshore kihelyezését, még ha így legálisan váltak is adómentessé.

Most persze ellenfelei visszaidézik ezeket a szavait, és David Cameront képmutatással vádolják. Konzervatív párttársai védelmükbe vették a miniszterelnököt, bár úgy vélik, helyesebb lett volna, ha már hétfőn, a panamai Mossack Fonseca iroda által, 11 millió titkos adat felfedésével kirobbantott botrány kezdetekor, jelezte volna, hogy régebben neki is voltak offshore részvényei.

Az ügyben tulajdonképpen a kormányfő apja, Ian Cameron vonható kérdőre, aki a Blairmore Holding egyik angliai igazgatójaként, sűrűn utazott vezetőségi ülésekre a Bahamákra, vagy Svájcba.

A Downing Street-i miniszterelnökség és maga David Cameron négyszer adott ki közleményt, hogy tisztázza érintetlenségének minden részletét, de az ellenzék nem győzi hangoztatni, mennyire álszent dolog volt részéről erkölcsprédikációt tartani azok ellen, akik tőkekihelyezéssel, adóparadicsomok által nyújtott lehetőségek kihasználásával, pénzt vontak el a brit államkasszától, miközben valamikor neki is voltak ilyen részvényei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×