eur:
392.66
usd:
354.38
bux:
0
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Nyitókép: ROV SuBastian / Schmidt Ocean Institute

Egy új óceáni hátságra és ismeretlen fajokra bukkantak - képek, videó

Az egy hónapot felölelő expedíció feltérképezett egy több mint 3100 méter magas, víz alatti hegységet és számos, a tudomány számára vélhetően ismeretlen élőlényt.

Új óceáni hátságot, illetve 20, a tudomány számára potenciálisan új fajt találtak Chile partjainál - írja az IFLScience nyomán a 24.hu. A Schmidt Oceanográfiai Intézet és partnereinek csapata egy távirányítású merülő eszközzel folytatott felméréseket.

A merülések során több, bizarr megjelenésű tengeri élőlényt is megfigyeltek a kutatók, például a már ismert Bathyphysa coniferát (nyitóképünkön), amely egy telepes medúza, és amelyet "repülő spagettiszörnynek" neveznek angolszász területeken.

Emellett most először sikerült a Csendes-óceán déli részén megfigyelni egy Casper-medúzát, amelyet 2016-ban fedeztek fel és hivatalos leírás még nem is született róla. Szintén sikerült megfigyelni egy, a Promachoteuthis nembe tartozó tintahalat is.

Forrás: ROV SuBastian / Schmidt Ocean Institute / CC BY-NC-SA
Ritka Casper-medúza (Forrás: ROV SuBastian / Schmidt Ocean Institute, CC BY-NC-SA
Promachoteuthis tintahal (Forrás: ROV SuBastian / Schmidt Ocean Institute, CC BY-NC-SA)
Promachoteuthis tintahal (Forrás: ROV SuBastian / Schmidt Ocean Institute, CC BY-NC-SA)

A 28 napot felölelő expedíció során 10 tenger alatti hegyen végeztek vizsgálatokat. Alex David Rogers, az Ocean Census tudományos igazgatója úgy jellemezte a kutatást, hogy

"a Csendes-óceán délkeleti részének óceáni hátságai figyelemreméltó biológiai sokféleségnek adnak otthont, olyan fajokkal, amelyeket eddig sehol máshol nem láttunk".

Hozzátette, hogy az általuk elvégzett munka jelentősen bővíti a helyi életformákra vonatkozó ismereteket.

A most feltárt új, víz alatti hegység 3109 méterrel magasodik az óceánfenék fölé, és változatos tengeri ökoszisztémának ad otthont. Az egyik legjelentősebb felfedezés egy három teniszpálya méretű, ősi korallkert, valamint a kutatók összesen 20 potenciálisan új fajt észleltek.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli kampány az AfD ellen a vasárnapi tartományi választások előtt

Rendkívüli kampány az AfD ellen a vasárnapi tartományi választások előtt

Egyre forróbb a hangulat Németországban a vasárnapi, Türingiában és Szászországban tartandó tartományi parlamenti választások előtt. Az egykori NDK-hoz tartozott két tartományban szinte napról-napra növekszik a radikális jobboldali, megalakulása óta a bevándorlás elleni harcot zászlajára tűző Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatottsága. Ehhez jelentős mértékben járult hozzá a múlt heti solingeni, több halálos áldozatot és sebesültet követelő, egy korábban kitoloncolásra ítélt szíriai menekült által elkövetett terrorcselekmény.

"Lehet, hogy a figyelmünket elkerüli valami" - Rusvai Miklós figyelmeztet egy globális járvány veszélyére

A WHO szerint a nemzetközi közösség évtizedek óta tartó hanyagsága vezetett ahhoz, hogy Afrikában a majomhimlő új, a korábbiakhoz képest könnyebben terjedő variánsa ütötte fel a fejét olyan országokban, amelyeknek nagyon kevés erőforrásuk van arra, hogy megfékezzék a vírus terjedését. Rusvai Miklós víruskutató szerint ugyanakkor nem lehet mindenre felkészülni, a természet mindig képes meglepetésekre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×