eur:
394.33
usd:
361.15
bux:
72028.77
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Nyitókép: Unsplash.com

Bebizonyosodott, hogy kerülni kell az UHT-élelmiszereket

Csökkenteni kellene az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, tanulmányok szerint károsak az egészségre.

Először is fontos tisztázni, hogy élelmiszerekről van szó. Azon termékeket nevezhetjük így, amelyek nagyrészt ipari eljárások során készülnek, ide tartoznak például a készételek, csomagolt sütemények, üdítőitalok, ropogtatnivalók. Ezek többnyire nagy mennyiségű cukrot, sót, zsírt, valamint mesterséges ízfokozókat és színezékeket tartalmaznak. Utóbbiak ugyan javítják az ízt és az eltarthatóságot, de hozzájárulnak az egészségügyi problémák kialakulásához is.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható különböző krónikus betegségekkel, mint például az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek.

Magas kalória- és alacsony tápanyagtartalmuk miatt könnyen vezethetnek súlygyarapodáshoz, emellett az emésztőrendszert is károsítják és az immunrendszer működését is gyengítik. Táplálkozási szakemberek ezért azt javasolják, hogy amennyire lehetséges, érdemes áttérni a teljes kiőrlésű gabonák, sovány fehérjék, zöldségek és gyümölcsök fogyasztására – írja a Live Science.

A portfolio.hu pedig arra hogy példát a New York Times alapján, hogy egy 130 ezer amerikai felnőttel végzett friss kutatás szerint a feldolgozott élelmiszernek számító vöröshús termékek – mint például a szalámi, bacon, vagy hot-dog – fogyasztása még az emberek agyára is hatással lehet.

A tudósok megfigyelték, hogy azok esetében, akik hetente két alkalommal fogyasztanak feldolgozott vöröshúst, 14 százalékkal megnőtt a demencia kialakulásának esélye.

Címlapról ajánljuk
Koch Máté és Andrásfi Tibor az Arénában: így vívták ki az olimpiai aranyérmet

Koch Máté és Andrásfi Tibor az Arénában: így vívták ki az olimpiai aranyérmet

Az olimpiai aranyéremmel a nyakban a párizsi éjszakában megevett szendvicsről, a klíma nélküli edzőtáborok előnyeiről, az olimpiai falu élményeiről és a rocksztároknak kijáró ünneplésről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Koch Máté és Andrásfi Tibor, az olimpiai bajnok magyar párbajtőrcsapat két tagja.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 8. 06:52
×
×
×
×