eur:
394.83
usd:
367.43
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Close-up young woman taking a Fish Oil Omega-3 capsule at home, Healthy lifestyle in prevention and treatment of diseases. Woman takes and drinks food dietary supplements and vitamins
Nyitókép: Getty Images/ Mensent Photography

Megdőlt egy tévhit, nem biztos, hogy érdemes hinni a multivitaminokban

Egy új tanulmány megállapítása szerint a multivitamin szedése egyáltalán nem garancia a hosszú és egészséges életre.

A tanulmány alapjául szolgáló vizsgálatban 400 ezer amerikai felnőtt egészségügyi adatait elemezték (az időintervallum 20 év volt, tehát eddig követték nyomon a vizsgálatban résztvevőket), és arra jöttek rá, hogy egyáltalán nem éltek tovább azok, akik multivitamint szedtek, sőt: náluk valójában 4 százalékkal növekedett a halálozási kockázat - olvasható a glamour.hu-n.

A The Guardian cikke kihangsúlyozza, hogy a kutatók szerint bizonyos vitaminok mindenképpen egészségesek, ha azt a természetes táplálékforrás nyomán visszük be a szervezetünkbe - ilyen például a béta-karotin, ami véd a rák kialakulása ellen. Azonban ha mindezt étrend-kiegészítő formájában szeretnénk megszerezni, az már fokozhatja a tüdőrák és a szívbetegség kialakulásának veszélyét.

Dr. Neal Barnard, a George Washington Egyetem orvostudományi adjunktusa úgy véli, a multivitaminok túl sok ígéretet adnak, azonban alulteljesítenek.

De Duane Mello dietetikus és vezető oktató szerint egy multivitamin önmagában nem jelent megoldást, ha közben egészségtelenül étkezünk, hiszen nem válthatja ki azt. Sok múlik a rendszeres testmozgáson, a helyes táplálkozáson, a minőségi alváson, és azon, hogy gátat tudj szabni a téged érő, kivédhetetlen, ám nagyonis kezelhető stressz faktornak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×