Népszerű cukorpótló a xilit, azonban az alacsony kalóriatartalmú édesítőszer nagy mennyiségű fogyasztása jelentősen növeli a szívonfarktus és az egyvérzés kockázatát - jelent meg a közlés a European Heart Journal című szakfolyóiratban, amelyet az Origo szemlézett.
Pedig az volt a remény, hogy egészségesebbé válnak a vele készült élelmiszerek.
A xilit egy, a növényvilágban gyakran előforduló anyag, amelyet főleg rágógumikhoz, pékárukhoz és fogkrémekhez adnak, utóbbi indoka, hogy a fogszuvasodás ellen harcol.
A kutatás eredményei nagyszabású betegelemzésen, preklinikai kutatási modelleken és egy intervenciós jellegű vizsgálaton alapulnak.
A betegelemzés során 3 éves időintervallumot figyelembe véve, több mint 3000 amerikai és európai páciensnél becsülték meg a szív- és érrendszeri események kockázatát. A betegek harmadánál, akiknek a vérplazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő szív- és érrendszeri esemény.
A betegelemzés eredményeit a preklinikai vizsgálatok is megerősítették; eszerint a xilit vérrögök kialakulását idézi elő, és növeli a trombózis kockázatát.
Bár az alanyok vérlemezke-funkciója a xilites ital elfogyasztását követő napon normalizálódott, a kockázat továbbra is magas marad azoknál az egyéneknél, akik napi szinten xilittartalmú élelmiszerekkel táplálkoznak.
A cukorbetegek lehetnek a legnagyobb veszélyben, mivel ők kvázi rákényszerülnek.
A tanulmány nem állítja azt, hogy egyértelműen a xilit idézi elő a vérrögképződést, de összefüggést állapít meg a cukorhelyettesítő és a szív- és érrendszert érintő probléma között.