eur:
395.07
usd:
368.8
bux:
69837.88
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
Close-up hand of hispanic senior woman illness with cancer convalescing on bed in hospital lying on her bed. Healthcare and medicine concept. Cancer patient in hospital bed. Horizontal photography.
Nyitókép: Ruben Bonilla Gonzalo/Getty Images

Azonnal le kell állni a xilittel?

Nagy mennyiségű fogyasztása növeli a szívinfarktus és stroke esélyét - egy kutatás szerint. Ami egyértelműnek látszik: nem szabad napi szinten bevinni.

Népszerű cukorpótló a xilit, azonban az alacsony kalóriatartalmú édesítőszer nagy mennyiségű fogyasztása jelentősen növeli a szívonfarktus és az egyvérzés kockázatát - jelent meg a közlés a European Heart Journal című szakfolyóiratban, amelyet az Origo szemlézett.

Pedig az volt a remény, hogy egészségesebbé válnak a vele készült élelmiszerek.

A xilit egy, a növényvilágban gyakran előforduló anyag, amelyet főleg rágógumikhoz, pékárukhoz és fogkrémekhez adnak, utóbbi indoka, hogy a fogszuvasodás ellen harcol.

A kutatás eredményei nagyszabású betegelemzésen, preklinikai kutatási modelleken és egy intervenciós jellegű vizsgálaton alapulnak.

A betegelemzés során 3 éves időintervallumot figyelembe véve, több mint 3000 amerikai és európai páciensnél becsülték meg a szív- és érrendszeri események kockázatát. A betegek harmadánál, akiknek a vérplazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő szív- és érrendszeri esemény.

A betegelemzés eredményeit a preklinikai vizsgálatok is megerősítették; eszerint a xilit vérrögök kialakulását idézi elő, és növeli a trombózis kockázatát.

Bár az alanyok vérlemezke-funkciója a xilites ital elfogyasztását követő napon normalizálódott, a kockázat továbbra is magas marad azoknál az egyéneknél, akik napi szinten xilittartalmú élelmiszerekkel táplálkoznak.

A cukorbetegek lehetnek a legnagyobb veszélyben, mivel ők kvázi rákényszerülnek.

A tanulmány nem állítja azt, hogy egyértelműen a xilit idézi elő a vérrögképződést, de összefüggést állapít meg a cukorhelyettesítő és a szív- és érrendszert érintő probléma között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Remek hangulatban a tőzsdék a fontos adatok előtt

Remek hangulatban a tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma kamatdöntő ülést tartottak a Magyar Nemzeti Bankban, ahol a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 7%-ra mérsékelte irányadó kamatát a jegybank. A tengerentúlon is fontos, a piacok számára is meghatározó adatot közölnek: az amerikai kiskereskedelmi eladások alakulását. Az amerikai kereslet változása inflációs szempontból fontos, így egy vártnál jóval erősebb vagy gyengébb adat kibillentheti a piacokat, heves mozgásokat okozva a tőzsdéken. Az ázsiai piacokon ma reggel felemás volt a hangulat, míg óvatos emelkedést láthatunk Európában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×