eur:
396.44
usd:
370.85
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Pixabay

Történelmi felfedezés lett egy kislány által a homokban talált tárgyból – videó

Új, óriás tengeri hüllőfaj felfedezéséhez vezetett egy kislány által megtalált fosszília.

A most 15 éves Ruby Reynolds 2020 májusában édesapjával sétált a somerseti Blue Anchor strandon, amikor rábukkant egy csontdarabra. A leleten felbuzdulva tovább keresgéltek, és a lány talált egy több mint két méter hosszú állkapocscsont-darabot.

A család bevitte a fosszíliákat egy közeli kutatólaborba, ahol a szakértők megállapították, hogy egy több millió éves tengeri hüllő állkapcsából származnak.

A lelet az ichthyosaurusok egy új, óriás fajának felfedezéséhez vezetett, amit a tudósok Ichthyotitan severnensisnek (a Severn óriás halgyíkja) neveztek el - írta a hirado.hu az Independent cikke alapján.

A csontok további elemzése során kiderült, hogy azok körülbelül 202 millió évesek, ami arra utal, hogy az óriáshüllő, ami akár 25 méter hosszú is lehetett, valószínűleg a triász időszak végén élt.

A tudósok szerint a tömeges kihalást követően az óriás ichthyosaurusok is kihaltak, ami arra utal, hogy a partról előkerült csontok a faj egyik utolsó példányához tartozhattak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Új európai parlamenti frakció jöhet, Orbán Balázs is megszólalt

Új európai parlamenti frakció jöhet, Orbán Balázs is megszólalt

A Politico értesülései új európai parlamenti frakció alapításában gondolkodik a Fidesz, a Jaroslaw Kaczynski vezette korábbi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pártja, az ANO, továbbá az előző szlovén kormányfő, Janez Jansa pártja, a Szlovén Demokrata Párt. Eközben Babis korábbi cseh kormányfő már bejelentette az új frakció létrehozását, míg Orbán Balázs, Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai tanácsadója úgy fogalmazott a 444-nek, hogy van esély arra, hogy összeáll a csoport.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×